Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şükrü Kızılot - Gazoz, lokanta ve pastanede fiyata dikkat (20.12.07) PDF Yazdır e-Posta
20 Aralık 2007

BUGÜN bayram.

Öncelikle, tüm okurlar
ımızın Kurban Bayramı’nı kutluyoruz.

Ard
ından da güzel bir haber vermek istiyoruz.

Y
ılbaşından itibaren, sade, kolalı ve meyveli gazozların, fiyatlarının düşmesi gerekiyor. Yalnızca bunlar değil; lokanta, kebapçı, pastane, kafeterya, kıraathane, otel ve motellerde de fiyatların düşmesi gerekiyor.

Neden mi?

Nedeni belli; bunlarda yüzde 18 olan KDV oran
ı, yüzde 8’e indi de onun için...

Ödedi
ğimiz sade, kolalı ve meyveli gazoz parasının içinde, yüzde 18’de KDV vardı. 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren, bunların KDV oranı 10 puan indirilip, yüzde 8 olarak uygulanacak.

Böyle olunca, kolal
ı ve meyveli gazozların fiyatının da indirilmesi gerekiyor.

PASTANE, LOKANTA VE KAFETERYA

1 Ocak 2008 tarihinden itibaren, pastanelerin KDV oran
ı da yüzde 18’den yüzde 8’e iniyor. Pastaneden pasta, kek, kurabiye vs. alırken, ödediğiniz paranın içinde yüzde 18’de KDV vardı. Bu KDV, yılbaşından itibaren, yüzde 8’e düşecek. Böyle olunca, pastanelerin de sattıkları ürünlerin fiyatını, yılbaşından itibaren aşağı çekmeleri gerekiyor.

Bitmedi, lokanta, içkili lokanta, kebapç
ı, ayakta yemek yenen yerler, yemeği pakette satan yerler, yemek şirketleri ve kafeteryalarda da 1 Ocak 2008’den itibaren, KDV oranı, yüzde 18’den yüzde 8’e iniyor. Buradaki 10 puanlık indirimin de fiyatlara yansıması gerekiyor (Bu gibi yerlerde verilen hizmetlerin, alkollü içeceklere isabet eden kısmı yüzde 18 oranında vergilendirilecek. Örneğin içkili lokantada verilen hizmetlerde, alkollü içki bedeli fatura ya da fişte ayrıca gösterilip yüzde 18 KDV hesaplanacak. Diğer yiyecek, içecek ve servis hizmetleri için yüzde 8 KDV hesaplanacak).

Devam ediyoruz; k
ır bahçesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathanelerin yüzde 18 olan KDV’si de yüzde 8’e iniyor.

Öte yandan gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane gibi yerlerde verilen hizmetlerde, herhangi bir oran indirimi yapılmadığından, buralarda yüzde 18 KDV oranı uygulanmaya devam edilecek.

OTEL, MOTEL TAT
İLKÖYÜ

1 Ocak 2008 tarihinden itibaren; otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan "geceleme hizmeti" bedelinin de KDV’si yüzde 18’den yüzde 8’e iniyor.

Her
şey dahil fiyat uygulanan konaklama yerlerinde de KDV oranı yüzde 8’e iniyor. Ancak, konaklama tesislerinde, geceleme hizmetinin dışında ayrıca yemek, eğlence spor, ütü, kuru temizleme gibi hizmetlerin verilmesi ve bu hizmetlerin ayrıca faturalandırılması durumunda, KDV oranı bu hizmetler için yüzde 18 olarak uygulanacak.

UYANIK DONDURMACI

KDV oranlar
ının bir kısmı, 1 Haziran 2007 tarihinden itibaren, yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmişti. Ancak, bu indirimi öğrenen dondurma üreticilerinin çoğu, 10 puanlık KDV indirimi yürürlüğe girmeden önce, dondurma satış fiyatlarını, yüzde 10 artırmışlardı.

Böyle olunca, vatanda
şa yansıması gereken KDV indirimi, dondurma üreticilerinin cebine gitmişti.

1 Ocak 2008 tarihinden itibaren, kolalı içkiler, lokanta, kafeterya ve pastaneler ile otel, motel, pansiyon gibi konaklama tesislerinde, yüzde 18 olan KDV oranı, yüzde 8’e inecek.

Şimdiden dikkat edin, dondurmacılar gibi, sade, kolalı ve meyveli gazoz satanlar ya da pastaneler, yılbaşından itibaren, yüzde 10 zam yapıp, vatandaşa yansıtılması gereken KDV’deki 10 puanlık indirimi cebe atmasınlar...

 

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/7897006.asp?yazarid=82