Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ali Tezel - Bağ-Kur basamak mağdurları emekli aylığı hesabı yolda (20.12.07) PDF Yazdır e-Posta
20 Aralık 2007

Kocaeli’den Oğuz Toker ve arkadaşları diyor ki, bu hafta Samanyolu Haber TV’deki “Ali Tezel’le İşimiz Var” programında Bağ-Kur’dan basamak satın alıp yüksek basamaktan emekli olan ancak düşük emekli maaşıyla mağdur olanların ne yapmaları gerektiğini ele almanızı rica ediyoruz. Eğer programda bu konuyu ele almanız mümkün değilse o zaman AKŞAM Gazetesi’nde konuyu dile getirip en azından hakkında neler yapabileceğimiz hususunda bizleri aydınlatmanızı rica ediyoruz. Bu kamuoyu oluşturmak açısından son derece önemli. Biz biliyoruz ki; siz bir konuyu ele alınca emekli iken maaşını kestirip çalışan ve tekrar emekli olunca maaşı yükselenleri gazetede yazınca jet hızıyla yasa çıkmasını sağlayacak kadar etkilisiniz. Eğer bizim problemimizin düzelmesi için yasa gerektiriyorsa eminiz ki siz bu konuyu TV programında ve gazetede gündeme getirince bizim de sorunumuzu düzeltmek için aynı jet hızıyla yasa çıkartırlar diye düşünüyoruz. İyi ki varsınız size minnettarız.

l Ahmet Üçler isimli okurumuz ise, “23’üncü basamaktan 625 YTL aylık bağlandı. 12’nci basamaktan emekli olan bir arkadaşım 539 YTL aylık alıyor. 2003 yılında bir daire bedeli kadar parayı boşuna mı ödedik?” diye soruyor.

l İlknur Çokulus isimli diğer okurumuz da, ‘Sayın Ali Tezel, sizin sayenizde 10 ay gecikmeli de olsa basamak satın alanların yüzü güldü. Çok sağ olun. Yine de size danışmadan ödenecek farkların doğruluğuna inanamayacağız. SSK’lıların maaşlarını hesaplamak için hazırlamış olduğunuz şablondan Bağ-Kur’lular için de hazırlarsanız çok memnun oluruz’ diyor.

l Osman Angın ise, ‘Sevgili Ali Bey, Bağ-Kur emeklilik ile ilgili sayfanızda hesaplama yok mu?’ diye soruyor.

Sayın okurlarım, kulakları çınlasın sevgili dostum ve eski meslektaşım SSK eski genel müdür yardımcısı Oğuz Karadeniz, www.ssk.gov.tr web sayfasından SSK’lıların hizmet cetvellerini yayınlatmak için az uğraşmamıştı. Hatırlayanlar çoktur. Kaç gün ve ne kadar ücret düzeyinden SSK’lı olduğunuz gösteren “hizmet cetvellerini” eskiden sigorta müdürlüklerine gidip eski parayla 250 lira yeni parayla 25 kuruş vererek alabiliyordunuz. Üstelik kuyrukları kilometrelerce uzuyordu. İşte, hizmet cetvellerini internetten yayınlatma işi başlayınca Oğuz Bey’e, SSK çalışanlarından bazıları ‘bakkalın, kasabın önünden geçemiyoruz. Eskiden hizmet cetveli istiyorlardı, biz de verip forsumuzu artıyorduk. Artık o işi kendileri internetten yapınca bizim yüzümüze bakmıyorlar’ deyip tepki göstermişlerdi. Bu tepkinin Oğuz Karadeniz’in memuriyeti bırakıp akademik kariyere yönlenmesinde etkili olduğunu da biliyorum. Şimdi kendisi Pamukkale Üniversitesi’nde kürsü başkanı. İşte ben de şimdi www.alitezel com web sayfamda SSK’dan emekli olacaklar için emekli aylığı hesaplama modülü yerleştirdim ve yakında Bağ-Kur’lular içinde modül hazırlanıyor. Üstelik laf etmesinler diye siteye reklam almıyorum, vatandaşlardan para almıyorum. Parasını verip program yazdırıyorum, hosting kira paraları el yakıyor ama buna rağmen sadece laf-söz etmesinler diye değil vatandaştan para almak yüksek tıklama sayıları olduğu halde siteye reklam bile almıyorum. Bütün bunlara rağmen sanırım bayramdan sonra Bağ-Kur emekli aylığı hesaplamalarını bizzat kendiniz verilerini girip yapabileceksiniz.




Gölcük depremzedesinin annesine bağlanan aylık kesilmemeli

SayIn Ali Bey, kardeşim Astsubay Cengiz Karakök 1999 yılı Gölcük depreminde vefat etmesi sonucu dul anneme Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünce maaş bağlanmıştır. Annem aynı zamanda babamdan dolayı SSK’dan dul maaşı almakta idi. Bu durum 1/12/2000-30/08/2006 tarihleri arasında devam etti. 3/08/2006 tarihinde kardeşimden dolayı almakta olduğu Emekli Sandığı maaşı kesildi. Şu anda sadece babamdan dolayı SSK’dan 450.00 YTL dul maaşı almaktadır. 03/12/2007 tarihinde Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü’nden anneme 01/12/2000-30/08/2006 tarihleri arasında almış olduğu 21.643,43 YTL muhtaçlığınızın kalkması nedeniyle borç çıkarıldığı belirtilen yazı gelmiştir. Anneme, Emekli Sandığınca verilen kart üzerinde ‘Dul Yetim maaşı’ yazmaktadır. Anneme Emekli Sandığı hiçbir yalan beyanı olmadığı halde böyle bir maaş bağladı, borç çıkarmış olduğu 21.643,43 YTL’yi bizden geri alması yasal mıdır? Bu konuda nasıl bir yol takip edebileceğimiz hususunda bizi bilgilendirirseniz çok memnun olurum. Ramadan Karakök

Sayın okurum, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu’nun 72’nci maddesine göre; “Ölen iştirakçilerin, iştirakçi bulunmayan dul ve muhtaç anaları ile iştirakçi olmayan ve ölüm tarihinde muhtaç ve (65) yaşını doldurmuş bulunan babalarına Sandığa müracaat tarihini takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanır. Muhtaç babalardan çalışarak geçimini sağlayamayacak derecede malül olanlar için yaş kaydı aranmaz...” Görüldüğü üzere vefat eden kardeşiniz üzerinden annenize aylık verilmesi için üç şart var. Birincisi annenizin memur veya kamu görevlisi olup T.C. Emekli Sandığı iştirakçisi olmaması, ikincisi dul olması üçüncüsü de muhtaç olmasıdır. Anneniz bu üç şarttan ilk ikisini sağlıyor ama son şart olan muhtaçlığın kriterini de bana göre sağlıyor. Ancak, T.C. Emekli Sandığı eski yönetim kurulu kendisine göre bir muhtaçlık kriteri belirlemiş olup bu kriter asgari ücretin net tutarı olan 420 YTL’dir. Anneniz de eşinden dolayı SSK’dan 450 YTL dul aylığı alıyor diye kendisini muhtaç saymamaları bana göre hakkaniyete aykırıdır ve dava edilmesi gerekir. Bu nedenle kesilen aylık ve sizden istenilen 22 bin YTL. için idari yargıda dava açın. Bana göre kazanırsınız.




Türkiye Gazetesi’ne yakışmamış

Türkİye Gazetesi’nden Ahmet Sağırlı köşesinde bizi ağırlamış ama hiç de hak etmediğimiz bir şekilde. Kısaca diyor ki, SSK’nın emekli aylıklarını hatalı hesapladığını iddia ederek ortalığı karıştıran kişiymişim. Bir de SSK’dan emekli aylığını hesaplama formülünü yazıp kafa karıştırıyormuşum. Öte yandan Türkiye gazetesinin insan kaynakları yetkilisi Lütfü Köksal Bey’in emekli aylığı hesaplama modülünü devreye sokmamızdan sonra, “Üstadım, çok sorulan ve herkesin merak ettiği bir konuya el attınız. Çok iyi oldu. Tebrik eder, başarılarınızın devamını dileriz” diyerek bize moral ve destek verdiği bir zamanda bu Türkiye Gazetesi’ne yakışmamış. Ahmet Sağırlı’ya bir e-posta gönderip kim olduğumu da ifade ettim. Şimdi cevabını bekliyorum. SSK ve Bağ-Kur ile devlet emekli aylığı hesaplama modüllerini kendi web sayfalarında yayınlasınlar da bu sorun çözülsün diyeceği yerde bizim milletin aydınlatılması yolundaki karşılıksız üstelik cebimizden para harcayarak yaptığımız bu hizmeti eleştirmesinde ya art niyet var ya da bilgisizlik. İnşallah art niyetli değildir, inşallah birilerinin maşası değildir. Çünkü, ülkemizde ilk ve tek olan SSK’nın emekli aylığını hesaplama modülünden gerçekten çok rahatsız olan var. Yakında Bağ-Kur emekli aylıklarını hesaplama modülünü de yerleştirince rahatsız olanların sayısı daha da artacak ama bu milletin doğruları öğreneceği bir yerde olacak, olmalı. Gün gelecek Ahmet Sağırlı da haksızlığa uğradığını düşündüğü anda bizim kapımızı çalacak, bundan adım gibi de eminim.




2008’de sosyal güvenliğe 30 milyar, borca 150 milyar gidecek

Bu sene 26 milyar liraya ulaşacağı ifade edilen sosyal güvenlik açıkları nedeniyle reform yapıyoruz ya bakın gelecek yıl bu açık rakamı 30-32 milyar lira arasında tahmin ediliyormuş. Peki gelecek yıl faize, borca ne kadar para vereceğiz biliyor musunuz? Tam 150 milyar YTL.

Hazine’nin 2008 yılı programına göre, 2008 yılında 130 milyar iç borç ve faizi ile 19 milyar dış borç ve faizi ödemesi yapacağız. Yani toplam 150 milyar YTL ödenecek.




Kısa..Kısa..

  Mehmet Şenol-03.03.1982-15.04.1982 arasındaki öğretmenlikten sonra 08.08.1984 günü başlayan ve halen devam eden Bağ-Kur’dan öderseniz askerlik ve öğretmenlik süreniz dahil 25 tam yılı tamamlamak şartıyla (15.02.1959 doğum tarihinizle) emekli olursunuz.

  Nezih Uluçam-01.09.1962 doğumunuz, 1982 de başlayan 212 günlük SSK’nız ve 01.04.1983 gününden beridir devam eden Bağ-Kur’dan 25 tam yılı tamamlayacağınız 01.09.2007 gününden sonra 47 yaşını tamamlayacağınız 01.09.2009 günü emekli olacaksınız. Şayet, Bağ-Kur’dan önce askerlik yapmışsanız borçlanıp-ödemeniz halinde emeklilik yaşınız 46 olur.

 

http://www.aksam.com.tr/yazar.asp?a=102350,10,185