Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Libya'da iş yapan şirketlere vergi muafiyeti geliyor PDF Yazdır e-Posta
05 Mart 2011
Image

Kaddafi'ye karşı başlayan gösteriler sebebiyle dünyanın gündemine oturan Libya'da iş yapan Türk yatırımcılara devlet yardım elini uzatıyor. 45 numaralı Vergi Usul Kanunu'nu yayımlayan Maliye Bakanlığı, buradaki olayları mücbir sebep sayarak, mükelleflerden belli bir süre vergi almayacak. Ayrıca bankalar da mükelleflerin kredilerini yeniden yapılandıracak.

Libya'daki halk ayaklanmasının ardından Türk şirketlerinin bu ülkedeki faaliyetlerine son vermesi üzerine Maliye Bakanlığı harekete geçti. Libya'da mağdur olan tüm yatırımcılara gerekli kolaylıkları göstereceklerini açıklayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, buradaki şirketleri Vergi Usul Kanunu'nun 13. maddesi kapsamında değerlendireceklerini söyledi. Bu maddeye göre; mükelleflere mükellefiyetleriyle ilgili özellikle, beyanname verme, vergi ödeme gibi hususlarda kolaylıklar sağlıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Libya'da yaşanan olaylar üzerine mağdur olan yatırımcı işadamlarına yönelik hükümetin sağlayacağı desteklerle ilgili açıklamalarda bulundu. Libya'da yaşanan olayların henüz çok sıcak olduğunu aktaran Mehmet Şimşek, devlet olarak işadamlarına sahip çıkacaklarını ifade etti. Mükelleflere verilen sürenin sonuna kadar mükellefiyetle ilgili herhangi bir vergi ödenmeyeceğini aktaran Şimşek, verilen sürenin bitmesinin ardından da bu şirketlere mükellefiyetlerini yerine getirmeleri için de ek 15 günlük bir süre daha vereceklerini ifade etti. Maliye Bakanı sözlerine şöyle devam etti: "Sirkülerde 'Eğer Libya'da iş yapıyorsanız ve işiniz bu son gelişmelerden dolayı etkilendiyse vergi dairelerine başvurun' çağrısında bulunduk. Öncelikle işadamlarımızı ellerindeki belgelerle vergi dairelerine başvurarak Libya'da iş yaptıklarını bize ispat edecekler. Biz de bu başvuru çerçevesinde mükellefin durumunu inceleyerek mücbir sebep kapsamında birtakım imkânlar sağlayacağız." Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan olayların Türkiye'yi doğrudan etkilediğini de vurgulayan Bakan, petrol fiyatlarının yükselmesinin Türkiye'nin cari açığını artırdığının altını çizerek, "Ümit ediyoruz ki yükseliş, siyasî risklerden dolayıdır. Dolayısıyla geçici bir şok olur, Türkiye ekonomisine etkisi sınırlı olur." dedi.

Maliye, memurluğa giriş yaşını 35'e çıkarıyor

Belli aralıklarla sosyal medya ağından bilgilendirme yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanlığı'na bağlı birimlerde kamuya sınavla eleman alma yaşının 30'dan 35'e çıkarılacağını duyurdu. Gerekli yönetmelik değişikliğini imzalayarak Başbakanlığa gönderdiğini belirten Bakan, Resmi Gazete yayımlanmasının ardından uygulanacağını bildirdi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1102588&title=l...