Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ergün'den kabinli taksiye sıfır vergi müjdesi PDF Yazdır e-Posta
04 Mart 2011

Image

Karsan, New York taksi ihalesi için yarışırken, Türkiye'deki eski ve güvenliksiz taksilerin yenilenmesi için de Sanayi Bakanı Nihat Ergün'den vergi müjdesi geldi.

Ergün, Türkiye Esnaf Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) ile ÖTV'siz otomobil temini konusunu görüşebileceklerini açıkladı. Karsan'ın Türkiye için de şoförü saldırılardan koruyacak güvenlik kabinli bir taksi tasarladığını belirten Ergün, aracın çarpışma testlerinin yapılacağını, ardından da seri üretime geçileceğini kaydetti. Bu safhalar tamamlanıp üretime başlanması durumunda elektrikli araçlarda olduğu gibi taksici esnafından ÖTV almayabileceklerini ifade etti. Projenin gerçekleşmesi halinde gasp amaçlı taksici cinayetlerinin büyük ölçüde önlenebileceği belirtiliyor. Samoter Makine Fuarı için İtalya'nın Verona kentinde bulunan Bakan Ergün, gazetecilerle yaptığı sohbette kamuda yerli üreticinin desteklenmesi için İhale Kanunu'nda gerekli değişiklikleri yaptıklarını anlattı. 'Adrese teslim ihalelerini' ortadan kaldırmaya çalıştıklarını vurgularken, Kamu İhale Kanunu'ndaki değişiklikle yüzde 15 daha pahalı olsa bile yerli üretimin teşvik edildiğini aktardı.

Hannover'deki CeBIT Fuarı'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ford ve Koç Holding yöneticileriyle bir toplantı yaptığı hatırlatılan Nihat Ergün, Ford'un Gölcük'teki 650 milyon dolarlık yatırıma ilave olarak 350 milyon dolarlık yeni bir yatırım daha yapmasının konuşulduğunu bildirdi. Ford, Türkiye'deki fabrikasında Koç Holding ile birlikte ticarî araç üretiyor. Ford üst yöneticisi Alan Mullay' dan Kocaeli'nde otomobil üretimine de başlamalarını istediklerini ifade eden Sanayi Bakanı, "Mesela Focus' un sedanını veya hatchback' ini ya da hangi ürün daha fazla satılıyorsa ona uygun bir araç getirsin ve Türkiye'de üretsin. Onlar da bu konu üzerine çalışacak. Yeni modele sıcaklar." diye konuştu.

Bakan Nihat Ergün, İtalyan ulaştırma bakanı ile yaptığı basına kapalı görüşmede de daha çok otoban ve demiryolu projelerinin konuşulduğunu dile getirdi. İstanbul-İzmir arasındaki otoyol ihalesini İtalyan Astaldi'nin de içinde bulunduğu konsorsiyum kazanmıştı. Ergün, fuarda yaptığı görüşmeler sonucunda bazı firmaların Türkiye'ye yatırıma gelme kararı aldığını da söyledi. Bunlardan biri olan İsviçreli Ammann, asfalt üretim makineleri konusunda dünyanın en büyük firmalarından biri. Termes ve Iveco da Türkiye'ye yatırım kararı alan firmalar arasında yer alıyor. Makine Tanıtım Grubu Başkanı Adnan Dalgakıran da, Türk şirketlerinin Avrupalı markaları satın almaları konusunda harekete geçtikleri bilgisini verdi. Dalgakıran, "Bankalar bize alınabilecek şirketler konusunda liste sunacak. Ardından uygun olanlarını belirleyip satın almak için harekete geçeceğiz. Şimdi sıra bizim dünyaya açılıp şirket almamıza geldi." değerlendirmesini yaptı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1102078&title=e...