Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kasa mevcudu ile ortaklardan alacaklarla ilgili vergi % 5’den % 3’e düşürülmüştür. PDF Yazdır e-Posta
28 Ocak 2011

Image

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısının TBMM Genel kurulunda görüşmeleri devam etmektedir.

21.11.2010 tarihli ve 2010/76 sayılı Vergi Bültenimizle ilk detaylarını paylaştığımız, daha sonra altı ayrı Vergi Bültenlerimizle de ayrıntılı olarak incelediğimiz Yeni Af Paketi ile ilgili Kanun Tasarısının TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri devam etmektedir. 

Tasarının, kamu alacaklarının yapılandırılmasını düzenleyen ilk 21 maddesi Genel Kurulda görüşülerek, küçük değişikliklerle kabul edilmiştir. 

Tasarının vergi ve sigorta primi borçlarının yapılandırılmasını düzenleyen ilk 21 maddesinde TBMM Genel Kurulunda yapılan değişiklikler özetle şunlardır: 

Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan kasa mevcudu ile ortaklardan alacaklarla ilgili olarak yapılan düzeltmelerde, düzeltilen tutar üzerinden ödenmesi gereken vergi % 5’den % 3’e düşürülmüştür. 

Çiftçilere ve esnaf muaflığından yararlanan gerçek kişilere yapılan ödemeler üzerinden yapılan matrah/vergi artırımında ödenecek verginin hesabına ilişkin hüküm değiştirilmiştir. Yeni düzenlemeye göre, bu uygulamada ilgili yıllarda geçerli olan stopaj oranının % 25’i oranında ek vergi ödenecektir. 

Tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketiminden kaynaklanan TEDAŞ alacaklarının ödeme koşulları yeniden düzenlenmiştir. Tasarının önceki halinde bu konuda alacaklı şirket yönetim kurulu yetkili iken, düzenlemeyle ödeme koşullarının Kanun’la belirlenmesi öngörülmüştür. Tasarının değişik düzenlemesine göre bu borçlar beş eşit taksitte ödenecek olup, taksit ödeme zamanını alacakların bulunduğu bölgeler, iller, ürünlerin hasat dönemleri dikkate alınarak değiştirmeye şirket yönetim kurulları yetkili olacaktır. 

Tasarının 17. maddesinin altıncı fıkrasında genel sağlık sigortalarına ilişkin genel sağlık sigortası primleri ile İşsizlik Fonundan karşılanması gerekip de Türkiye İş Kurumu tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmemiş sigorta primleriyle ilgili olarak yapılan bir düzeltmeyle, prim borç asıllarından vazgeçilmediğine, dolayısıyla prim borç asıllarının ödeneceğine, bu düzenleme ile sadece söz konusu primlerin Kanunun yayımlandığı ayın sonuna kadarki gecikme cezası ve gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçildiğine açıklık getirilmiştir. 

Tasarı görüşmelerine devam edilmekte olup, önümüzdeki hafta tamamlanabileceği ve Şubat ayı ortalarında yayımlanarak yürürlüğe gireceği tahmin edilmektedir. PwC