Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şirketlere internet mecburiyeti 300 milyon liralık pazar doğuracak PDF Yazdır e-Posta
22 Ocak 2011

Image

Yeni Türk Ticaret Kanunu gereği bu yılın haziran ayına kadar bütün şirketler internette kurumsal kimliklerini içeren web sayfalarıyla yer almak mecburiyetinde.
 

Özellikle KOBİ'lerden oluşan ve internette olmayan 1 milyon şirketin kurumsal web sayfası oluşturması 300 milyon liralık bir pazar doğuracak. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne kayıtlı 1,2 milyon şirketten 1 milyonu henüz sanal dünyada yok. Şirketler, '.tr' uzantılı web adresini doğrudan alamıyor. Bunun için önce Türkiye Patent Enstitüsü'nden (TPE) marka tescili yaptırması gerekiyor. Şirketler için '.com.tr' uzantısı marka tescilinden dolayı kendi adlarına saklı kalmış olsa da, yurtdışından '.com' uzantısının alınmasının önünde bir engel yok.

Bu dönemde şirketlerin izlemeleri gereken yolu bir basın toplantısıyla açıklayan Destek Patent şirketinin sahibi Kemal Yamankaradeniz, yeni kanun sonrası marka tescili ve internet tescili mecburiyetinin, sektör için 300 milyon dolarlık yeni iş hacmi doğurduğunu söyledi. Yamankaradeniz, Ticaret Kanunu'ndaki değişikliğin sektörü yüzde 50 büyüteceğini kaydetti. Yamankaradeniz'in açıklamasına göre Şirketler marka tescili için TPE veya danışman şirketler aracılığıyla isim araştırması yapabiliyor. Taklidi önlemek için benzer veya yakın isimleri TPE, eğer haklı bir itiraz olursa marka olarak tescil etmiyor. Ancak yakın isim bile olsa, eğer markanın ilk sahibi şirket itiraz etmez ise, birebir aynı olmadığı sürece TPE tescili yapıyor. Tescil edilen markanın benzer veya yakın isimlerle taklit edilmemesinin takibini TPE değil, şirketler kendi yapıyor. Türkiye'de taklit amaçlı isim yakınlığını öne sürerek en çok TPE'ye itirazda bulunan şirket, 40 bin müşterisi bulunan Destek Patent. Şirketin sahibi Kemal Yamankaradeniz, yılda ortalama 2.500 itirazda bulunduklarını ve bunların da yüzde 60'ında haklı görüldüklerini ifade etti.

Türkiye'den çıkan markaların dış ülkelerde dahi taklit edilmeye başladığını belirten Yamankaradeniz, Doğu Bloku ülkeleri ve Ortadoğu'da bu durumun görüldüğünü kaydetti. "Türkiye, 2008'de 75 bin marka başvurusu ile Almanya ve Fransa'nın ardından Avrupa'da üçüncü oldu." diyen Yamankaradeniz, Türkiye'nin markalı mobilyada lider olduğunu söyledi. Yamankaradeniz, "Türkiye'de, mobilyanın anavatanı sayılan İtalya'daki kadar, 200 mobilya markası var. Avrupa'da diğer ülkelerdeki mobilya marka ortalaması 50 adet. Türkiye ve İtalya dışında 200'e yakın mobilya markası sahibi başka Avrupa ülkesi yok. Fakatiğer sektörlerde durum farklı. Mesala G20 ülkeleri arasında, kendi otomotiv markası olmayan tek ülke Türkiye." dedi.

Türk Patent Enstitüsü'ne yapılan marka tescil başvurularının yüzde 23'ünü patent, yüzde 20'sini tasarım, yüzde 30'unu TPE vasıtasıyla Türkiye'den yurtdışına yapılan marka tescil başvuruları oluşturuyor. Yamankaradeniz, "Bu başvuruşların yüzde 33'ünü tek başına gerçekleştiren Destek Patent, dünyada tercih edilen en büyük 4. büyük vekillik bürosu." dedi. TPE verilerine göre 2010 yılında 12 bin patent başvurusu gerçekleşti. 2011'de bunun 2 bin daha artması bekleniyor. Türkiye'de patent sahibi 116 firmanın toplam patent sayısı 4.361 iken Amerika'da ilk 500 firmanın toplam patent sayısı 354 bin. Güney Kore'nin 110 bin patenti var.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1082588&title=s...