Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ziya Perver - Hem Bağ-Kur hem SSK'da çalışanlar nasıl emekli olur? (15.12.07) PDF Yazdır e-Posta
15 Aralık 2007

 

Doğum tarihim 18 Ekim 1956. Temmuz 1982'de yedek subaylık yaptım. İki yıl devlet memuru olarak, daha sonra 1998 yılına kadar Sosyal Sigortalar Kurumu'na bağlı çalıştım. SSK'lı iken şirket ortağı oldum ve Bağ-Kur'a geçtim.

Ortaklığım devam ederken 1 Kasım 2006-30 Haziran 2007 tarihleri arasında SSK'lı olarak başka bir kurumda 7 ay çalıştım. Şu anda yalnız başına SSK'dan emekli olmaya hak kazandığımı fark ettim ve emeklilik için kuruma başvurdum. Ancak Bağ-Kur'lu olduğum gerekçesiyle reddedildi. 2000 senesinde başlayan ve şu anda aktif olan Bağ-Kur'um var. İş Mahkemesi'ne başvurmamı önerenler var. Siz ne yapmamı tavsiye edersiniz? A. Beyoğlu

SSK'dan emekli olabilmek için iki seçeneğiniz var. Birincisi basit ve kısa yoldur. 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'nun ek 19'uncu maddesinin hükmü şöyledir: "Bu kanun ve 2926 sayılı kanuna göre kayıt ve tescili yapıldığı halde, beş yıl ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunan sigortalıların bu sürelere ilişkin prim borçlarının kurumca yapılacak bildirimde belirtilen süre içerisinde ödenmemesi halinde daha önce prim ödemesi bulunan sigortalının ödediği primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalının ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulur. Prim borcunun ait olduğu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve bu sürelere ilişkin kurum alacakları takip edilmeyerek, kurum alacakları arasında yer verilmez..." Bu hüküm ve SGK'nın 2007/47 sayılı genelgesi gereğince Bağ-Kur'a başvurup "Ben bu borcu da ödemem, sigortalılığınızı da istemem, silin beni." diyerek SSK'dan emekli olursunuz. Şayet bu yolu uygulayamazsanız, İş Mahkemesi'nde SSK'nın reddettiği emeklilik müracaatını dava etmeniz gerekir. Aşağıda vereceğim Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararı gereğince hizmet birleştirmek zorunda değilsiniz. "Ben sadece Sosyal Sigortalar Kurumu'nun hizmetlerini istiyorum, beni SSK hizmetleri ile emekli edin." demeniz gerekir ama bunu SSK (SGK) dinlemez, "Mahkemeye git."der.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun konuyla ilgili kararı

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu: E. 2002/21-132, K. 2002/139, T. 6.3.2002

Yaşlılık aylığı bağlanması (Hizmet Birleştirilmesi Yolu ile Aylık Almaya Hak Kazanıldığı İddiası)

Hizmet birleştirilmesi yoluyla Sosyal Sigortalar aylığına hak kazanıldığının tespit talebi (Kişilerin Tüm Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Hizmet Sürelerini Birleştirmeye Zorlanamaması)

Sosyal güvenlik kurumlarında geçen hizmet sürelerinin aylık bağlanmasına yeterli olması (Diğer Kurumlarda Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesinin Zorunlu Olup Olmaması)

Birleştirilmiş hizmet süreleri (Süreler Toplamı Üzerinden İlgililere Son Yedi Yıllık Fiili Hizmet Süresi İçinde Fiili Hizmet Süresi Fazla Olan Kurumca Aylık Bağlanması)

ÖZET: Uyuşmazlık, sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak geçen hizmetlerin birleştirilmesi hakkındaki kanunun uygulanmasında, bazı sosyal güvenlik kurumlarında geçen hizmet süreleri toplamının aylık bağlanmasına yeterli olması halinde diğer kurumlarda geçen hizmetlerin de birleştirilmesinin zorunlu olup olmadığı noktasındadır. Anılan yasaya göre, birleştirilmiş hizmet süreleri toplamı üzerinden ilgililere son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla olan kurumca aylık bağlanır. Yasanın amacı lafzı ile çelişiyorsa amacına önem verilmelidir. Söz konusu yasanın amacı hiçbir kurumdaki hizmeti aylık bağlanmasına yeterli olmayan sigortalıya aylık bağlanmasını sağlamaktır. Yasanın lafzına sıkı sıkıya bağlı kalınarak hizmet birleştirilmesinden yararlanmak isteyen sigortalıyı tüm sosyal güvenlik kurumlarına tabi hizmet sürelerini birleştirmeye zorlamak sosyal güvenlik sistemi ve yasanın amacı ile bağdaşmaz.

Emekli maaşını internette hesaplayın

Birçok okurumdan gelen soruların başlarında emekli olursam ne kadar aylığım olur?, sorusu geliyor ki bunun cevabını emekli olmadan alabilecekleri bir yer yoktu ama şimdi var. SSK'lılar, bugün emekli olsanız kaç para emekli aylığı alabileceğinizi merak ediyorsanız veya bu sene emekli olmuş olanlar SSK'lı emekli aylığım doğru hesaplanmış mı diye düşünüyorsanız, www.alitezel.com sayfasına girin. Yakında Türkiye'de ilk defa Bağ-Kur'lular için de emekli aylığı hesaplama modülü aynı sitede de olacak.

http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=625234