Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bütün defterleri getir dönemi sona eriyor PDF Yazdır e-Posta
23 Aralık 2010
Image

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanı (GİB) Mehmet Kilci 'Bütün defterleri getir' döneminin kapandığını söyledi. Kilci, "Denetim modelini son aşamaya getirdik. Yeni modelde İdare de ne uygulayacağını bilecek, denetim elemanı da hangi konuyu ne kadar sürede inceleyeceğini bilecek" dedi

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanı (GİB) Mehmet Kilci, 'Bütün defterleri getir' döneminin kapandığı yeni denetim modeline ilişkin yönetmeliğin tamamlandığını söyledi. Müfettişliğinde bile hayal edemediği yeni bir denetim modeline geçileceğini söyleyen Kilci, "Çok heyecanlıyım. Denetim modelini son aşamaya getirdik. Yeni modelde İdare de ne uygulayacağını bilecek denetim elemanı da hangi konuyu ne kadar sürede inceleyeceğini bilecek. Mükellefte nasıl bir incelemeden geçeceğini bilecek" diye konuştu. GİB Başkanı Mehmet Kilci, Yeni Şafak'a GİB'in yeni denetim süreci hakkında bilgiler verdi.

MÜKELLEF DENETİMİ BİLECEK

Söz konusu modelde, denetimin safhalarının belirlenerek uygulanacağını kaydeden Kilci, "Mükellefe nasıl bir denetim yapılacağı tutanak olarak verilecek. Mükellef niçin ve hangi konuda denetlendiğini o an bilecek. Hangi sektörlerde hangi konularda inceleme olacağı ve sürenin ne kadar olacağı da denetim ekibine bildirilecek. Vergi türüne göre denetim süresi değişebilecek. Ancak, 15 gün, 2 ay ya da 6 ay gibi kesin bir süresi olacak. Bu nedenle, 'Bütün defterleri getir' dönemi bitti" şeklinde konuştu.

Kilci, yeni modelde denetmenin mükellefte inceleme yapacağı konunun dışında bir vergi kayıp ve kaçağı tespit etmesi halinde, o kısımla ilgili inceleme için önce bağlı olduğu ilgili birime (hesap uzmanı ise Hesap Uzmanları Kurulu'na, maliye müfettişi ise Teftiş Kurulu'na kontrolör ise Gelir İdaresi Başkanlığı'na) bilgi vermek zorunda olduğu söyledi. Kilci, "Denetmen biriminden onay aldıktan sonra vergi kayıp ve kaçağının olduğunu düşündüğü konuyla ilgili inceleme yapabilecek" dedi.

İNGİLTERE MODELİ

"İngiltere'de sektörlerin risk analizini yapıyorlar onun üzerine 2 saatlik ya da 2 aylık denetim kararı veriliyor" hatırlatması yapan Kilci, aynı uygulamanın Türkiye'de de olacağını vurguladı. Türkiye'de modelin deneme çalışmasını yaptıklarını belirten Kilci, "Tüm Türkiye genelinde deneme yaptık. Riskli mükellefleri belirledik ve Gelirler Kontrolörü arkadaşlara verdik. Çok da olumlu sonuçlar aldık. Ancak detay veremeyeceğim" dedi. Kilci yeni modeli şöyle anlattı: "Biz incelemenin her aşamasını paraf edeceğiz. Nasıl başlayacağı, mükellefe ne yapacağı tek tek yazılmış durumda. Akla hayale gelmeyecek şeyler yapıyoruz."

Aynı sorunu olan 5 firmayı birden inceleyeceğiz

Mehmet Kilci, KDV için gittiği bir firmada başka bir konuda örneğin stoklarda açık tespit edildiğinde incelenecek mi sorusuna ise, "Eskiden bir mükellefe gönderip onu incele diyorduk. Şimdi konuları belirlediğimiz için, inceleme elemanına diyeceğiz ki 'al aynı sorunu bulunan 5 mükellef var onlara bak.' Bakarken birisinde vergi kayıp ve kaçağı tespit ettiğinde bu şu anlama gelir: Bu işe devam edilecekse, verilen sürede toplam işin bitirilemeyecek. Denetmen diyecek ki; 'ben bunu verilen sürede bitirebilirim', ya da süre isteyecek, ya da 'tamamlayamayacağım alın başkasına verin.' Ya da 'şu konuda kaçak yakaladım bilginize' diyebilecek. İkinci bir inceleme elemanı gönderilip, o incelemenin bitirilmesi sağlanabilecek. Tüm bunlara denetmenin ilgili birimi karar verecek" dedi.

Çalışmayla daha çok mükellefe ulaşılacak


Çalışmayla daha çok mükellefe ulaşılmasının hedeflendiğini dile getiren Kilci, denetimin konularının ve kapsamının belli ve geniş olacağını belirtti. Denetimde konulacak inceleme sürelerinin de maksimum olacağnı vurgulayan Kilci, "Yani denetim elemanına 'sen git A firmasına KDV'deki şu konuya bak' denilip de 6 ay süre verilmeyecek. Kesin bir süre verilecek. '15 günde ya da 1 ayda bitir' denilecek" diye konuştu. Yapılan incelemelerin raporları yazıldıktan sonra değerlendirme komisyonlarına sunulacağını ve orada onaylanması halinde raporun işleme konulacağını söyleyen Kilci, tekstil sektöründe KDV eksikliği fark ettiğinizde, denetmene sektördeki firmaların KDV kısmını mı inceleyin diyeceksiniz, sorusuna; "Hayır, tekstil sektöründe risk analizinde çıkan sorunlu firmaların sorunlarından dolayı inceleme elemanları o firmalara gidecek. O firmanın örneğin KDV ile ilgili sorunu konusunda 15 gün verildiğinde, o konuda inceleme yapacak. Böylece, benim inceleme elemanlarımı takip etme imkanım olacak" yanıtını verdi.


CAHİT SARAÇOĞLU
YENİ ŞAFAK