Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şirketlere Maliye'den jest: 5 yıldan uzun vadeli tahvil ihracına vergi yok PDF Yazdır e-Posta
17 Aralık 2010
Image

Son zamanlarda Türk şirketleri ve bankalarının yurtiçinde ve yurtdışında tahvil ihraç ederek kaynak oluşturmasına Maliye'den büyük teşvik geldi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yurtdışına ihraç edilen tahvillerin 5 yıl veya daha uzun vadeli olması durumunda stopaj oranının yüzde 10'dan sıfıra indirileceğini bildirdi. Şimşek, Türkiye'de ihraç edilen Türk Lirası cinsinden tahvillerde de Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi'nin yüzde 5'ten yüzde 1'e düşürüleceğini söyledi. Bakanlık konuyla ilgili kararnameyi hazırlayarak Başbakanlık'a gönderdi.

Şimşek, Türk şirketlerinin uzun vadeli yatırımları finanse etmek üzere tahvili tercih etmelerinin, hem yeni yatırım kararlarının alınması hem de bu yatırımların bir an önce hayata geçirilmesi açısından çok önemli olduğuna da dikkat çekti. Yatırımcıların tahviller üzerinden elde ettikleri faiz gelirlerinin, menkul sermaye iradı olarak adlandırıldığını ve mevcut düzenlemeler çerçevesinde Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarına göre vergi tevkifatına tabi tutulduğunu ifade eden Şimşek, halen tam mükellef kurumlarca yurtdışına ihraç edilen tahvillerden elde edilecek faizlerin, vade ayrımı yapılmaksızın yüzde 10 oranında tevkifata tabi tutulduğunu hatırlattı.

Tam mükellef kurumlarca ihraç edilecek tahvillere ilişkin yeni bir kararname taslağı hazırlandığını da belirten Şimşek, yeni düzenleme hakkında da şu bilgileri verdi: "Bakanlığımızca hazırlanan kararnameyle, yurtdışında ihraç edilen tahvillerin kademeli olarak vadesi uzadıkça, daha düşük oranda tevkifat uygulanması yönünde belirleme yapılmakta ve 5 yıl ve daha uzun vadeli tahvil faizlerinde tevkifat oranı sıfırlanmaktadır." Bakan Şimşek, tevkifat oranı, vadesi 3 yıla kadar olanlar için yüzde 10, vadesi 3 yıl ile 5 yıl arası olanlar için yüzde 5 şeklinde uygulanmasının öngörüldüğünü ifade etti. Maliye Bakanı Şimşek, söz konusu kararnameyle Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi'nde de yeni düzenlemeye gidildiğini bildirdi. Şimşek, buna göre de, Türkiye'de ihraç edilmiş TL cinsinden tahvillerin Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi bakımından elden çıkarılması veya repo işlemine tabi tutulması dolayısıyla ödenmesi gereken BSMV oranının yüzde 5'ten yüzde 1'e indirildiğini kaydetti. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da, CNBC-e televizyonunun 10. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen konferanstaki konuşmasında, "Stopajla ilgili çalışmaların önümüzdeki hafta yürürlüğe girebileceğini tahmin ediyoruz." dedi. Üst düzey bir ekonomi yetkilisi, "Böyle birçok banka ve şirket var. Bu stopaj avantajıyla birlikte bunların ciddi kaynak sağlayacağını ve büyük yatırımların önünün açılacağını düşünüyoruz." dedi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1066220&title=s...