Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Faiz, tüm zamanların en düşük seviyesinde: 7,27 PDF Yazdır e-Posta
17 Aralık 2010
Image

Merkez Bankası'nın faizi düşüreceği beklentisi hemen etkisini gösterdi. Gösterge kâğıdın bileşik faizi, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun toplantısını beklemeden tarihî dipleri denedi.

Faiz yüzde 7,27'yi görerek tüm zamanların en düşük seviyesine inmiş oldu. Büyüme rakamları, sanayi üretimi, ihracat, enflasyon ve istihdamda yaşanan olumlu gelişmeler faiz oranlarına da olumlu yansıdı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası tahvil ve bono piyasası kesin alım satım pazarında işlem gören 8 Ağustos 2012 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi, yüzde 7,27 ile tarihin en düşük seviyesine geriledi. Ekonomistler, faizdeki düşüşe rağmen enflasyon cephesinde bozulma beklemiyor. Dolar ise yükseliş trendini sürdürüyor. Serbest piyasada dolar 1,523 liradan, Euro 2,013 liradan el değiştirdi.

Gösterge tahvilde önceki gün yüzde 7,38'den kapanan bileşik faiz, dün güne yüzde 7,28'den başladı. Gösterge tahvil faizi 14 Aralık Salı günü yüzde 7,35'le tüm zamanların rekorunu kırmıştı. Geçen hafta sonu MB Başkan Yardımcısı Erdem Başçı'nın açıklamalarında faiz indirimine vurgu yapması ile hafta başından itibaren bono piyasasında hayli hacimli ve alıcılı bir seyir izlenerek, geçen cuma günü kapanışta yüzde 7,67 olarak gerçekleşen oranların ardından tarihî seviyelere gelindi. MB'nin sıcak para girişinden ve bunun sağladığı kredi genişlemesi ile cari işlemler açığındaki artıştan rahatsız olduğunun açık bir şekilde göründüğünü belirten HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, "Enflasyondaki gidişatın şu an için zararsız görülmesi ve mali disiplinin korunması paralelinde MB'nin politika faizinde indirim, TL munzam karşılık oranında artırıma gitme yönünde bir politika kombinasyonu uygulaması bekleniyor." dedi.

Bankacılar bir yandan da politika faizinde 50 baz puanın üzerinde indirim, öte yandan TL zorunlu karşılık oranında ise daha fazla artırım beklentisinin de piyasada konuşulduğunu belirtiyor. Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 7,38, valörlüde yüzde 7,37, spot piyasada son işlemlerde yüzde 7,37, valörlüde ise yeni tarihî düşük seviye olan yüzde 7,31 seviyesinde olan 8 Ağustos 2012 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi, tezgâh üstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 7,31/7,26 seviyesindeydi. Dolar/TL kanadında ise yükseliş trendi devam ediyor. Euro/dolar 1,3220 seviyesinde bulunurken, dolar/TL'de en iyi alış/satış 1,5220/1,5240 düzeyinde. Güne 134 puan düşüşle 65.364 puandan başlayan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ise dün 64.388'e kadar geriledikten sonra günü yüzde 1,63 kayıpla 64.429 puandan tamamladı. Endeksin düşüşünde bankacılık sektörü hisselerine gelen satışlar etkili oldu.

Merkez, faizi yüzde 6,5'e indirdi

Merkez Bankası piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Dün toplanan Para Politikası Kurulu, politika faizini yarım puanlık düşüşle yüzde 7'den 6,5'e indirdi. Gecelik (O/N) borçlanma faizini yüzde 1,75'ten 1,50'ye düşüren kurul, borç verme faizini ise yüzde 8,75'ten 9'e çıkardı. Kurul, önümüzdeki dönemde işlenmiş gıda fiyatlarındaki düzeltmenin de katkısıyla enflasyonun düşmeye devam etmesini bekliyor.

 


http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1066189&title=f...