Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Asgari ücrette uygulanan 16 yaş sınırı devam edecek PDF Yazdır e-Posta
11 Aralık 2010
Image

Asgari ücrette '18 yaş' tartışmalarına Çalışma Bakanı Ömer Dinçer son noktayı koydu. Bakan Dinçer, asgari ücretin tespitine ilişkin düzenlemeleri hızlandırdıklarını ancak yaş sınırının 16'dan 18'e çekilmeyeceğini söyledi. Bakanlığın düzenlemeleri yaş ile sınırlı değil. Mesleki eğitimin yaygınlaştırılması ve meslek lisesi mezunlarının istihdamı konusunda bazı adımlar atılıyor.

Asgari ücret 16 yaşından büyükler ve küçükler için ayrı ayrı belirleniyor. Geçtiğimiz günlerde yazılı ve görsel basında çıkan haberlerde söz konusu yaş sınırının 18'e çekileceği iddia edilmişti. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, asgari ücretle ilgili 16 yaş uygulamasının kaldırılacağı yönündeki haberleri yalanladı. Asgari ücretin tespitine ilişkin çalışmaların başladığını anlatan Dinçer, bu aşamada böyle bir değişikliğin gündemde olmadığını söyledi.

Çalışma Bakanı Dinçer, çalışma hayatında önemli değişiklikler getiren torba yasa ve diğer gelişmeleri bir grup gazeteciye değerlendirdi. Türkiye'nin sosyal yardımlar yönünden Avrupa ülkelerinden daha kötü durumda olmadığını kaydeden Dinçer, bu yardımların tek çatı altında toplanması gerektiğini ifade etti. İhtiyaç sahiplerine yapılan yardımların bir hak olarak verilmesi gerektiğini anlatan Dinçer, "Başka ülkelerin aile sigortası adı altında yaptıkları yardımlar, başka başlıklar altında zaten ödeniyor. Aile yardımı, çocuk yardımı, işsizlik yardımı, ölüm yardımı, doğum yardımı, özürlü bakımı için yardım yapıyoruz. Burs ve ders kitapları veriyoruz. Asgari geçim indirimi uygulaması var. Bütün bunlar aile yardımı kapsamında telaffuz edilebilecek şeyler. Bu kapsamda yaklaşık 4,5 milyon insana 4 milyar yardım yapılıyor. Ancak artık bu yardımların tek başlık altında ve hak olarak verilmesi gerekiyor. Artık insanlara yardım yapmamalıyız. Hak etme koşullarını belirlemeli ve hak eden herkese de bunu vermeliyiz." dedi. Mesleki eğitimin yaygınlaştırılması amacıyla Çalışma Bakanlığı'nın koordinasyonunda diğer ilgili bakanlıklarla beraber çalışma yürüttükleri bilgisini de veren Dinçer, meslek lisesi mezunlarını istihdam edenlere ilave teşvik verileceğini söyledi.

FİRMALARA İŞÇİ ÇIKARMAYIN DİYECEĞİZ

Torba yasa ile istihdamı artırmaya yönelik önemli adımlar attıklarını belirten Bakan Dinçer, bu kapsamda 200 kişinin istihdam edilmesini beklediklerini, paketin maliyetinin ise 1,5 milyar TL olduğunu söyledi. Bir önceki istihdam paketinde staj programlarına ilginin son derece kısıtlı kaldığını söyleyen Dinçer, bu amaçla işletme sayısını artırdıklarını anlattı. Hükümet, ekonomik kriz döneminde büyük fayda sağlayan kısa çalışma ödeneği uygulamasında da önemli bir değişikliğe gidiyor. Halen ulusal düzeyde kriz durumunda devreye giren ve özel sektörde çalışanların maaşlarının devlet tarafından ödenmesi şeklindeki destek, sektörel ve bölgesel düzeydeki krizlerde de uygulanacak. Bakan Dinçer, "Olur ya birdenbire otomotivde pazarın daraldığı, çok sayıda işçinin çıkarılmasını gerektiren bir durumda bir kararla o sektörü destekleyerek işçi çıkarmayın diyeceğiz. İşsizlik maaşı vermek yerine işinde kalmasını, kısmen de olsa üretmesini tercih ediyoruz." diye konuştu. Kısa çalışma ödeneği için Mart 2009'da 1.345 firma başvururken 2010 Kasım'da 6 firmaya düştüğünü belirtti. Bu rakamların bile ekonomik krizin aşıldığını ortaya koyduğunu söyleyen Dinçer, istihdam paketinde 18-29 yaş arası gençler ile kadınlara istihdam desteği verilmesinin erkek istihdamı aleyhine bir durum oluşturmayacağını kaydetti. Dinçer, erkek işsizlik oranının kadın oranına göre çok daha düşük olduğunu söyledi. Aynı şekilde erkeklerde de genç işsizliğin çok yüksek olduğunu anlattı. Bu nedenle gençlerin istihdamını teşvik ettiklerini belirtti.

BAKAN DİNÇER'DEN SATIRBAŞLARI:

* Devlet yardımı yerine hak sahipliği sistemi getirilecek
* Meslek lisesi mezunu çalıştırana ilave teşvik geliyor
* Kriz yaşayan sektörlerde maaşları devlet ödeyecek
* Kısa çalışma ödeneğinde önemli değişiklikler yapılacak
* Beş ve üzeri işçi çalıştıran işyerlerine staj imkanı sağlanacak

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1063662&title=a...