Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ferit B.Parlak - Büyümemizi engelleyen: Kur, kuraklık ve vergi (11.12.07) PDF Yazdır e-Posta
11 Aralık 2007

Sabit fiyatlarla hesaplanan Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH), 2007 yılının üçüncü üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 arttı.

ABD Doları cinsinden ise yüzde 23.1'lik bir artış var.

Dokuz aylık dönemde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre GSMH, sabit fiyatlarla yüzde 4 arttı.

ABD Doları cinsinden ise yüzde 19.3'lük bir artış söz konusu.

2007'nin dokuz aylık döneminde tarım dışında hiç bir sektörde küçülme yaşanmamış.

İnşaat sektörü yüzde 11.5, sanayi yüzde 5, ticaret sektörü yüzde 3.4 büyürken tarım sektörü yüzde 5.6 küçülmüş.

Üçüncü çeyrekte de tarım dışında hiç bir sektörde küçülme yaşanmamış.

Sanayi yüzde 3.7, ticaret sektörü yüzde 1.3 büyürken, tarım sektörü yüzde 7.8 küçülmüş.

TÜİK'in üçüncü çeyrek verileri büyümeyi 'düşük kur' ve kuraklığın yavaşlattığını; ekim ayı verileri ise büyüme hedefine ulaşılacağını gösteriyor.

Büyümeyi hissedememek

Sanayi üretimi 2007 yılının Ocak ayında yüzde 14.9, Şubat'ta yüzde 7.3, Mart'ta yüzde 3.2, Nisan'da yüzde 2, Mayıs'ta yüzde 5.2, Haziran'da yüzde 2.3, Temmuz'da yüzde 3.9, Ağustos'ta yüzde 5.9 ve Eylül'de yüzde 2.4 artış göstermişti.

Ekim ayında ise yüzde 7.9 artmış.

Sohbet etme olanağı bulduğumuz sanayiciler ise açıklanan oranlardaki büyümeyi hissetmediklerini, hatta kazançlarının küçüldüğünü, rakam ve hesaplamalarda yanlışlık olabileceğini dile getiriyor.

Büyümenin, küçülme olarak hissedilmesinin nedenini TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan dinlemiştim:

"Devletin gelir ve gider kalemleri var. Gelir ise ya özelleştirmeden ya vergi gelirlerinden ya da borç alınarak sağlanır. Devlete, "Artan giderleri karşılamak için borçlanma yolunu seçme" diyoruz. Özelleştirmeden gelen kaynaklar da yetmeyince, gelip vergi alıyor. Vergiler 2005-2006 döneminde tam yüzde 30 oranında artmış. Yani bir önceki yıla göre yüzde 30 daha fazla vergi toplanmış. Bu rakamdan büyüme ve enflasyon oranını çıkarırsak, aradaki fark nereye gitti? Bizim refah payımızdan gitti. 32 katrilyon geldiler senin, benim cebimden aldılar."

Uygulanmakta olan vergi politikası büyümeyi tetikleyecek yatırımların önündeki tek engeldir.

Kayıt dışını tetikleyen bir politikadır.

Vergi yüklerinin hafifletilmesi kayıt dışını önleyecek, yatırım ve istihdamı artırıp büyümeye ivme kazandıracak, orta vadede toplanan vergi miktarını artıracak ve en önemlisi büyümenin hissedilmesini ve sürdürülebilirliğini sağlayacaktır.

 

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=337335&dept_id=80