Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi ve harçlara yeni yılda yüzde 7,7 zam geliyor PDF Yazdır e-Posta
04 Kasım 2010

Image

2011 yılında devlete ödenen vergi ve harçlara yüzde 5,3 olarak tespit edilen enflasyon oranının üzerinde zam yapılacak. 

Buna göre B sınıfı ehliyet için sürücü adaylarının cebinden çıkacak harç miktarı 234,3 liradan 252,3 TL'ye yükselecek. Bir yıllık pasaport için ödenecek ücret ise 95 liradan 102,3 liraya çıkıyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde de çeşitli oranlarda artış olacak.

Maliye Bakanlığı'nın vergi ve harçlara 2011 yılında yapacağı zamlar belli oldu. Yılbaşından itibaren Motorlu Taşıtlar Vergisi, Damga Vergisi, harçlar ve vergi cezaları, Bakanlar Kurulu'nun herhangi bir değişiklik yapmaması halinde yüzde 7,71 oranında artış gösterecek. Buna göre bir yıllık pasaport için vatandaşın cebinden 95 lira yerine 102,3 TL çıkacak. 234,3 lira olan B sınıfı sürücü ehliyet belgesi için 252,3 lira ödenecek. Söz konusu artıştan Motorlu Taşıtlar Vergisi de (MTV) nasibini alacak. 1301 ile 1600 cm³ arasında otomobili bulunanların cebinden, ocak ve temmuz aylarında olmak üzere 2 taksitle toplam 697,9 lira çıkacak. Emlak Vergisi'ne tabi değerlerdeki artış oranı ise yeniden değerleme oranının yarısı kadar artacak.

Çeşitli vergi ve harçlarla ilgili kanunlarda, vergi, harç ve ceza tutarlarının her yıl yeniden değerleme oranı kadar artması öngörülüyor. Bakanlar Kurulu'na belirli limitler içinde bu tutarlarda değişiklik yapma yetkisi de tanınıyor. Örneğin MTV, "Her takvim yılı başından geçerli olmak üzere önceki yılda uygulanan vergi miktarları, o yıl için yeniden değerleme oranında artırılır. Bakanlar Kurulu, yeniden değerleme oranının yüzde 50 fazlasını geçmemek ve yüzde 20'sinden az olmamak üzere yeni oranlar tespit etmeye yetkilidir." hükmüne yer veriliyor. Bu hüküm çerçevesinde geçen yıl Maliye Bakanlığı tarafından yeniden değerleme oranı yüzde 2,2 olarak belirlenmesine rağmen MTV'ye yapılan zam yüzde 3,3 olmuştu.

Vergi cezalarına uygulanacak zammın yanı sıra fatura, gider pusulası, müstahsil ve serbest meslek makbuzu verilmemesi ve alınmamasının cezası da aynı oranda artacak. Yılbaşından itibaren dilencilik yapan, gürültü çıkaran, kaldırımları işgal eden, sigara içilmesi yasak olan yerlerde tütün mamullerini tüketenler için uygulanan 70 liralık idari para cezası da 75 lira olarak uygulanacak. 1983 yılından sonra ilan edilmeye başlanan yeniden değerleme oranı, bazı yıllarda yüzde 107'ye kadar çıkmıştı. Son yıllarda yakalanan ekonomik istikrar paralelinde düşük çıkan enflasyon yeniden değerleme oranlarında belirleyici oluyor. Veraset ve İntikal Vergisi matrahı da yılbaşından itibaren yüzde 7,71 oranında artacak.

Damga Vergisi'ndeki maktu tutarların yeniden değerleme oranı kadar arttırılması durumunda da, yıllık Gelir vergisi beyannamelerindeki Damga Vergisi 8,29 lira olacak. Bu miktar, makbuz senetlerinde 10,66 lira olarak uygulanacak. Silah taşıma vesikası bulunanlar her yıl için 467,8 lira harç ödeyecek, silah bulundurma vesika harcı da 694,85 liradan 748,42 liraya yükselecek. Vergi cezaları ile trafik para cezaları da 1 Ocak 2011'den itibaren yeniden değerleme oranı çerçevesinde artacak.

Emlak Vergisi değerleri ne olacak?

17 milyon dolayında vatandaşı yakından ilgilendiren Emlak Vergisi'ne tabi değerler 2011 yılında yeniden değerleme oranının yarısı kadar artış görecek. Bu durumda, Emlak Vergisi'ne tabi metrekare birim değerlerdeki artış yüzde 3,855 olacak. Buna göre, Türkiye'nin en pahalı yeri olan İstanbul Anıt Caddesi'nde metrekare birim değer 25 bin 500 liradan 26 bin 483 liraya çıkacak. İstanbul'da İstiklal Caddesi'nin metre birim değeri 20 bin 771 liraya, Ankara'da Atatürk Bulvarı'nın metrekare birim değeri 4 bin 985 liraya, İzmir Konak'ta Atatürk Caddesi'nin birim değeri 4 bin 233,1 liraya yükselecek. Elazığ Keban'ın İstanbul'daki yalıları geride bırakan Baraj Mahallesi'ndeki metrekare birim değer de 10 bin liradan 10 bin 385,5 liraya çıkacak. Veraset ve İntikal Vergisi'yle ilgili istisnalar ve dilimler de yeni yılda yeniden değerleme oranı kadar artacak.

ZAMAN