Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Devlet Desteklerinin İzlenmesi ve Denetlenmesi Hakkında Kanun PDF Yazdır e-Posta
28 Ekim 2010
Image

Devlet Desteklerinin İzlenmesi ve Denetlenmesi Hakkında Kanun 23.10.2010 tarih ve 27738 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Ülkemizde devlet yardımları çeşitli mevzuat kapsamında, çok sayıda kurum ve kuruluş tarafından ayrı ayrı düzenlenmekte ve uygulanmaktadır. Bu Kanun’la bütün devlet yardımlarının ülke genelinde bir bütünsellik içerisinde izlenmesi ve denetlenmesi yanında, Avrupa Birliği devlet yardımları kurallarına uygun bir yapı oluşturulması öngörülmektedir.

1. Kanun’un Kapsamı

Tarım, balıkçılık ve hizmet sektörlerindeki devlet destekleri hariç, diğer bütün devlet yardımları Kanun kapsamına alınmıştır.

2. Kurul ve Genel Müdürlük

Kanun’la, devlet destekleriyle ilgili işlemleri yapmak üzere; Devlet Desteklerini İzleme ve Denetleme Kurulu ve Devlet destekleri Genel Müdürlüğü kurulmuştur.

Kurul, Devlet Destekleri Genel Müdürünün başkanlığında; Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Rekabet Kurumunca, bu kurumları temsilen, birer üye olmak üzere yedi üyeden oluşacaktır.

3. Devlet Destekleri Verilme Prosedürü

Devlet destekleri aşağıdaki prosedür çerçevesinde verilir.

- Kamu kaynağı kullanarak destek verecek kurum veya kuruluş, devlet desteğine ilişkin olarak hazırlanan mevzuat taslaklarını Kurula bildirerek Kurulun uygun görüşünü ister.

- Kurul, yapacağı inceleme sonucunda, devlet desteğinin “uygun devlet desteği” olup olmadığına karar verir. Kurul, desteğin uygun devlet desteği olmadığı yönünde bulgular tespit ederse inceleme başlatabilir.

- İnceleme başlatılması halinde Kurul, gerekli incelemeyi yaparak, inceleme konusu mevzuat taslağında öngörülen devlet desteğinin Kanun kapsamında;

         - Uygun devlet desteği olduğuna,

         - Uygun devlet desteği olmadığına,

- Desteği veren tarafından bazı düzenlemeler yapılması halinde uygun devlet desteği haline geleceğine veya devlet desteği olma özelliğini yitireceğine,

- Şarta bağlı olarak uygulanmasına,

karar verebilir.

- Bu kararlardan birinin alınması üzerine inceleme sona erdirilir ve karar, desteği verene bildirilir.

- Desteği veren, Kurul kararı doğrultusunda işlem yapmak zorundadır.

4. Kararın ve Desteğin Geri Alınması

Kurul, aldığı bir kararı çeşitli durumların varlığı halinde, geri alabilir ve yeni bir inceleme başlatabilir. Desteği veren kurum, bu inceleme sonucunda alınan karar doğrultusunda uygulama yapar.

Kurul, inceleme başlatılması kararı ile birlikte, nihai bir karar alıncaya kadar kanuna uygunluğundan şüphe edilen desteğin durdurulmasına da karar verebilir. Kurul tarafından, kanuna uygunluğundan şüphe edilen desteğin durdurulması kararının desteği verene bildirilmesini müteakip, desteği veren, konuyla ilgili işlemleri durdurmak zorundadır.

Kurul, desteğin uygun olmadığına karar verirse, desteği veren geri alma işlemini başlatır.

5. Desteğin Geri Alınmasında Uygulanacak Faiz

Uygun olmayan bir devlet yardımı kullandırılmış olursa, yardım tutarı yardımı alandan geri alınır.

Haksız ödenen devlet desteği, destekten fiili olarak yararlanılan tarihten itibaren geri alma kararının alındığı tarihe kadar geçen sürede ihraç olunan iskontolu devlet iç borçlanma senetlerinin faiz oranlarının ağırlıklı ortalaması oranında bir faizle birlikte alınır.

Desteği veren kurum, desteğin taksitler halinde ödenebilmesini içeren ödeme anlaşmaları yapabilir.

6. İkincil Düzenlemeler

Kanun’un uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ile yapılacak işlemlere ilişkin süreler, Kurul tarafından hazırlanarak Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan’ın onayı ile çıkarılacak yönetmeliklerle belirlenecektir.

7. Bazı Yatırımların Tamamlanmış Sayılması

Devlet Desteklerinin İzlenmesi ve Denetlenmesi Hakkında Kanun’un geçici 5. maddesiyle, 31.12.2001 tarihinden önce düzenlenmiş ve yatırım süresi bitmiş yatırım teşvik belgelerinin, herhangi bir işlem yapılmaksızın gerçekleşmiş haliyle tamamlanmış sayılacağı hükme bağlanmıştır. Ancak yapılan düzenlemeyle, 23.10.2010 tarihinden önce iptal edilen, Yap-İşlet-Devret modeli kapsamında gerçekleştirilen yatırımlar için düzenlenen ve Kaynak Kullanımı Destekleme Primi ihtiva eden teşvik belgeleri bu düzenlemenin dışında tutulmuştur.

Kanun’un TBMM Genel Kurul görüşme tutanaklarından anlaşıldığı kadarıyla, bu düzenlemeyle, 8.067 adet teşvik belgesi kapatılmış sayılacaktır.pwc

İlgili Kanun metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

Devlet Desteklerinin İzlenmesi ve Denetlenmesi Hakkında Kanun (Kanun tarih ve no: 13.10.2010 / 6015)