Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Krizde yorulan vatandaşla 100 milyar liralık uzlaşma! PDF Yazdır e-Posta
26 Ekim 2010
Image

Hükümet, gelecek yıl yapılacak seçim öncesi devlet ile vatandaş arasındaki borçların temizlenmesi için harekete geçti.

Vergi ve prim borçlarının yanı sıra emlak vergisi, elektrik, su gibi borçların da kapsama alınmasıyla milyonlarca kişinin yaklaşık 100milyar liraya ulaşan borçları ödeme kolaylığı çerçevesinde yeniden yapılandırılacak. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dün katıldığı bir televizyon programında vergi ve sigorta primi borçlarının yeniden yapılanması konusundaki çalışmaların aşağı yukarı tamamlanma noktasına geldiğini söyledi.

ÖZEL SEKTÖR PRİM BORCU 21.4 MİLYAR

Vatandaşın devlete olan borçları içerisinde ilk sırayı 47 milyar lirayla vergi borçları alıyor. Şahısların ve firmaların devlete olan borçlarının 27 milyar lirası vergi aslı, 20 milyar lirası da gecikme cezasından oluşuyor. Devletin vatandaşlardan alacakları arasında ikinci sırada 21 milyar lirayla Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) prim alacakları geliyor. Temmuz ayı itibarıyla özel sektörün SGK’ya 13.7 milyarı primaslı, 7.7 milyarı da gecikme cezası olmak üzere toplam 21.4milyar lira borcu bulunuyor. Bağ-Kur statüsündeki esnaf ve çiftçinin SGK’ya olan borçları 19.6milyar liraya ulaşıyor. SGK’ya prim borcu bulunan esnaf ve çiftçi sayısı 2milyon 208 bin kişiyi buluyor. Devlete olan borçlarda üçüncü en büyük kalemi ise elektrik borçları oluşturuyor.

Mesken abonelerinin yaklaşık 1.6 milyar, tarımsal sulama abonelerinin 1.9milyar, ticarethanelerin 1milyar lira olmak üzere, vatandaşların TEDAŞ’a olan elektrik borçlarının toplamı 4.5 milyar lirayı aşıyor. Bu rakamlara belediyelerin ve resmi kuruluşların TEDAŞ’a olan borçları dahil değil. Geçen yıl çiftçilerin tarımsal sulama borçlarına getirilen 36 ay vadeli taksitle ödeme imkânından yararlanan kişi sayısının on bin dolayında olduğu, halen 123 bin çiftçinin borçlu olduğu bildirildi. Vatandaşın devlete ayrıca yaklaşık 400 milyon liralık trafik para cezası, 600 milyon liralık motorlu taşıtlar vergisi borcu bulunuyor. Belediyelerin emlak vergisi ve su alacaklarıyla ilgili kesin rakam olmamakla birlikte, bunların milyarlarca liraya ulaştığı tahmin ediliyor.

20 AF VE ÖDEME KOLAYLIĞI

Türkiye ödeme kolaylığını ilk kez çıkarmıyor. Cumhuriyet tarihi boyunca vergi ve prim borçları için toplam 1924 yılından bu yana 20 defa af ve ödeme kolaylığı getirildi. 2001 krizinin etkileri kalkmadan çıkartılan ödeme kolaylığı başarısızlığa uğrarken, prim borçlarına son ödeme kolaylığı ise 2008 yılında getirildi. 2008’deki ödeme kolaylığı küresel kriz ortamına denk geldiği için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) tahsilatı 7.5 milyar lirada kalırken, önümüzdeki iki yıllık süreçte yeni bir kriz çıkmadığı takdirde bu ödeme kolaylığında tahsilat tutarının daha yüksek olması bekleniyor.

Ahmet Kıvanç- Gazete Habertürk- HT Ekonomi