Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Noterlere vergi denetimi PDF Yazdır e-Posta
21 Ekim 2010

Son dönemde Türkiye'nin önde gelen şirketlerini denetim kapsamına alan Maliye rotayı şimdi de birliklere çevirdi.

Birliklerin gelir giderlerini mercek altına alan denetim birimleri önceliği noterlere verdi. Türkiye Noterler Birliği üyelerini denetleyen müfettişler, ödenmesi gereken miktarın altında vergi ödendiğini ortaya çıkardı. Birliğin yardımlaşma ve dayanışma sandığına aktarılan ve özellikle ikinci emeklilik ve üyelere yapılacak diğer ödemelerde kullanılan kaynağın gider olarak yazıldığını tespit etti. Maliyecilere göre vergi kanunlarına göre sandığa aktardıkları kaynağın gider olarak gösterilmesi yanlış. İncelemenin uzlaşma sağlanmadan sonuçlanması halinde ödenmeyen vergi miktarı kadar noterlere vergi ziyaı cezası kesilecek. Vergi uzmanları ödenmeyen vergi miktarının yüksek olabileceğine dikkat çekerek resmin büyüklüğünün incelemenin tamamlanması sonrasında ortaya çıkacağını aktardı.

Maliye Bakanlığı'nın yaklaşık üç ay önce ön inceleme yaparak ön rapor düzenlediği noterler için detaylı incelemenin başlamasının ardından Türkiye Noterler Birliği uzlaşabilmek için harekete geçti. Birlik yetkililerinden edinilen bilgilere göre olayın kamuoyuna yansımaması için vergi incelemesi sır gibi saklanıyor. Maliyecilere, olayın kamuoyuna yansımaması gerektiği konusuna dikkat çekerek "uzlaşmaya hazırız" mesajının iletildiği kaydediliyor. Maliye ikinci emeklilik incelemesi hakkında açıklama yapmadı. Türkiye genelinde bin 600 civarında noter bulunurken, buralarda çalışan sayısı yaklaşık 12 bin. Birliğin gelirleri her üyenin vereceği giriş parası, aylık gayrisafi gelirin yüzde 1'inden aşağı olmamak üzere ödenecek aidat, bağış, boşalan noterliklerden elde edilen gelir, geçici olarak işten çıkarma cezası almaları halinde elde edilecek gelir, noter emanet paralarının faizleri ile bu paralarla ilgili sair gelirler, birlik neşriyatının ve taşınmaz mallarının getireceği gelirlerden oluşuyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1042944&title=n...