Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Prim ve vergi borçlarına kolaylık Ağustos 2010 öncesini kapsayacak PDF Yazdır e-Posta
15 Ekim 2010

Kamuoyunda 'prim ve vergi borcu affı' olarak bilinen düzenlemede sona yaklaşılıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi ve prim borçlusu esnafa ödeme kolaylığı sağlayacak çalışmanın bu yılın ağustos ayından önceki kamu alacaklarını kapsayacağını açıkladı. Şimşek, "Cari yükümlülükleri yerine getirmede zafiyet gösterilmesin diye mükellefi açık şekilde uyardık." dedi.

Yaklaşık 2,2 milyon esnafın merakla beklediği SSK ve Bağ-Kur prim borçlarıyla günü geçmiş vergi ödemelerine kolaylığı sağlayacak düzenleme netleşiyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, prim ve vergi borçlarına ilişkin düşünülen yeniden yapılandırma imkanının bu yılın ağustos ayından önceki dönemi kapsayacağını ilan etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, esnafa borç kolaylığı sağlanacağına ilişkin ilk açıklamayı ağustos ayı içinde TESK'te yaptığını hatırlatan Bakan Şimşek, "Yeniden yapılandırma, bir kere o tarihten önceki dönem için olacak. Başbakan'ın açıklamasından sonraki dönemi kapsamayacak. Çünkü biz 'nasıl olsa yapılandırma olacak diye cari yükümlülükleri yerine getirmede bir zafiyet gösterilmesin' diye mükellefi çok açık şekilde uyardık." dedi.

Mehmet Şimşek, yeniden yapılanmada vergi, prim ve gümrük alacaklarıyla ilgili teknik çalışmanın tamamlandığı bilgisini verdi. Bu çalışmada kesinleşmiş vergi ve prim alacaklarının bu kapsama sokulduğunu ifade ederken, "Kesinleşmiş alacaklara ilişkin bir doküman ürettik. Başka alacakların da kapsama dahil edilip edilmeyeceği şu aşamada belirlenmedi. İhtilaflı alacaklar, trafik cezaları ve diğer cezalar, belediyelerin tahsil ettiği vergiler ve su gibi alacaklar ile TEDAŞ'ın alacakları gibi hususlarda henüz karar verilmedi." açıklamasında bulundu. Bunların son aşamada değerlendirileceğini ve nihai kararı Bakanlar Kurulu ile Başbakan'ın vereceğini kaydetti. Bakan Şimşek, yeniden yapılandırmayı bu yılın kasım ayına yetiştirmek istediklerini, ancak düzenlemeye ilişkin tasarının TBMM'deki görüşme takviminin de Meclis Başkanlığı'nca belirleneceğini bildirdi.

Maliye Bakanı Şimşek, yeniden yapılandırma çerçevesinde sağlanacak vade konusunda da "Çalışmalarda taksitlendirme süresi için 36 aya kadar bir süreç öngörüldü. Ama sonraki aşamada mükellefin işini kolaylaştıracaksa daha uzun vadeli bir taksitlendirme de gündeme gelebilir. Ancak bu, şu an belli değil." diye konuştu. Kamu alacaklarına uygulanan faizlerin güncellenmesine ilişkin olarak da, "Kamu alacaklarında bir kere ana parayı mutlaka alacağız. Faiz ise enflasyonla güncellenecek. Bu konuda TÜFE ve ÜFE seçeneklerimiz var. Mükellef lehine hangisi doğru ise onu yapacağız. Çok büyük olasılıkla da ÜFE ile güncelleyeceğiz. Faiz konusunda şu an bir şey söylemek istemiyorum ama o da erken ödemeyi teşvik edici nitelikte olacak. Oluşturulacak sistem, kamu borçlarının erken ödenmesini teşvik edecek.'' değerlendirmesini yaptı.

Gecikme zammı yüzde 1,40'a iniyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, amme alacaklarına uygulanan aylık gecikme zammının yüzde 1,95'ten yüzde 1,40'a düşürüleceğini açıkladı. Hükümetin gecikme zammı ve tecil faizi oranlarında ciddi bir indirime gittiğini belirten Bakan Şimşek, gecikme zammına ilişkin Bakanlar Kurulu Karar Taslağı'nın kendisi tarafından imzalanarak, Başbakanlığa gönderildiğini söyledi. Bakanların da imzaladığı düzenleme ile kamu alacaklarına uygulanan gecikme zammının yıllık bazda yaklaşık 7 puan aşağı çekildiğini kaydederken, "Aylık gecikme zammı yüzde 1,95'ten yüzde 1,40'a iniyor. Bu çerçevede yıllık gecikme zammı da yüzde 23,4'ten yüzde 16,8'e düşüyor." dedi. Söz konusu düzenleme, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek. Şimşek, gecikme zammının ardından Maliye Bakanlığı'nın vergi borçlularına uygulanan tecil faizlerinde de 7 puanlık indirime gideceğini aktardı. Şimşek ayrıca halen yüzde 1,58 olarak uygulanan aylık tecil faizinin ise yüzde 1'e düşürüleceğini sözlerine ekledi.

ZAMAN