Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kamuda 50 bin TL'ye kadar olan alımlar ihale dışına çıkarılıyor PDF Yazdır e-Posta
30 Eylül 2010

Kamu İhale Yasa Taslağı'na göre, 50 bin lirayı aşmayan mal ve hizmet alımları ile yapım işleri, sadece piyasada fiyat araştırması yapılarak karşılanacak. Bazı hizmet alımlarında da açık ihale yerine pazarlık esas olacak. İhalelerin yabancılara açılma sınırı olan 'eşik değerler' ise düşürülüyor. Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül, bundan sonra büyük alımlara yoğunlaşacaklarını söyledi.

Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde sık sık değiştirilen Kamu İhale Yasası bir kez daha değişiyor. 'Kamu İhale ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunlarında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Taslağı'na göre, 50 bin liraya kadar olan mal ve hizmet alımları ile yapım işleri, ihale süreci dışına çıkarılıyor. Bazı hizmetlerin açık ihale yerine pazarlık usulüyle karşılanmasını öngören yeni düzenlemede, ihalelerin yabancılara açılma sınırı olan 'eşik değerler' düşürülüyor, istisnaların bir bölümünün 2014 yılı sonuna, bir bölümünün de tam üyelikten 6 ay öncesine kadar devamı öngörülüyor.

Taslağa göre, 'yaklaşık maliyeti 50 bin lirayı aşmayan mal, hizmet alımı ve yapım işleri' ile 'temsili ağırlama faaliyetleri kapsamında yapılacak konaklama, seyahat ve iaşeye ilişkin alımlar', ihale komisyonu kurma, yeterlilik kurallarını arama, teminat alma ve sözleşme yapma zorunluluğu bulunmaksızın piyasada fiyat araştırması yapılarak temin edilecek. Yaklaşık maliyeti 50 bin-100 bin lira arasındaki mamul mal veya hizmet alımları ile 50 bin-1 milyon lira arasındaki yapım işlerinde ise en az 3 istekli davet edilerek, yeterlik belgelerini ve fiyat tekliflerini birlikte vermeleri istenecek. Kamu İhale Kurumu (KİK) Başkanı Hasan Gül, taslakta öngörülen esnekliklere ilişkin, "Burada risk var mı, var. Ama sonuçta işlem yapan insanlara güven esasına dayanmayan bir sistemle de bir yere gidemezsiniz." dedi. Gül, yasanın yayımlanmasının ardından çıkarılacak ikincil mevzuatla da işleyişe ilişkin kuralların ortaya konulacağını, denetim mekanizmalarının oluşturulacağını söyledi. Gül, idarenin her türlü işleminin idari yargı, KİK, müfettiş denetimi ve Sayıştay denetimi altında olduğuna da dikkati çekti. Hasan Gül, uygulamanın gerekçesini anlatırken de 2009 yılında 73 bin 500 mal alımının 47 bin 500'ünün 50 bin liranın altında bulunduğunu, değer olarak bakıldığında ise bu ihalelerin toplam 19,4 milyon liralık alımın, 1,9 milyon lirasını oluşturduğunu kaydetti. "Biz şu ana kadar hep küçük küçük şeylerle çok uğraşmışız. Bundan sonra büyük alımlara daha fazla yoğunlaşacağız." diyen KİK Başkanı, 2009'da yapılan ihalelerin değer olarak yüzde 67'sini sadece 3 bin 365 ihalenin oluşturduğuna işaret etti.

Taslakta yer alan bazı düzenlemeler


Bazı hizmet alımlarında açık ihale yerine pazarlık usulü esas olacak.

İhalelerin yabancılara açılma sınırını ifade eden 'eşik değerler' aşağıya çekiliyor.

'Açık ihale usulü' ile 'belli istekliler arasında ihale usulü' devam edecek.

'Pazarlık usulü'nün yerini 'ilanlı pazarlık' ve 'ilansız pazarlık' alacak.

Yerli istekliye uygulanan yüzde 15 fiyat avantajı yüzde 10'a çekiliyor.

İstisnaların bir bölümü kalıcı, bir bölümü geçici olacak.

Bazı istisnalar AB'ye tam üyelik öncesine kadar sürecek.


http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1033921&title=k...