Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bilançolarını şeffaflaştırana kadar Basel3 KOBİ'lere risk PDF Yazdır e-Posta
28 Eylül 2010

Basel III kararları sonrası KOBİ'lerin kredi tedirginlikleri artmaya başladı. Bilançolara göre verilecek kredilerin kendilerini zor durumda bırakacağını söyleyen KOBİDER Başkanı Nurettin Özenç, yeni süreçten kaygılı olduğunu dile getirdi.

Küresel kriz sonrası Türkiye dahil tüm dünya bankacılık sektörünü daha da sıkı düzenlemeler altına almayı amaçlayan BASEL III kuralları, Türkiye'de ekonominin çarkını döndüren KOBİ'leri tedirgin etti. Aslında geçen ay İsviçre'de taslak metni onaylanan Basel III, küresel krizde risklerin doğru değerlendirilememesi yüzünden batağa saplanan bankacılık sektörünü korumayı amaçlıyor. Üstelik yüzde 4,5 olarak belirlenen zorunlu karşılık kriterinin karşılanması için bankalara 5 yıl süre bile tanıyor. Ancak BBDK'nın verilerine göre krediye ulaşımı bir kaç yıl öncesine kadar zaten yavaşlamış olan KOBİ'ler krediye ulaşımlarının daha da azalacağından, kredi maliyetlerinin fırlayacağından korkuyor.

Referans'a konuşan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özenç'e göre Basel I ve Basel II düzenlemeleri ile zaten zor durumda kalan KOBİ'ler daha da sıkılaştırılan Basel III düzenlemeleri daha da zor duruma düşebilir. "Basel III'te de işletmelerin krediye bilançolarının durumuyla doğru orantılı olarak ulaşabilecekleri belirtiliyor" diyen Özenç, KOBİ'lerin şu anda şeffaf bilanço sunamadıklarını, dolayısıyla krediye ulaşma şanslarının da zor olduğuna dikkat çekiyor.

Borçlar krediden mahsup edilmeli
Yeni düzenlemelerle KOBİ'lerin bankalar tarafından "yüksek riskli" olarak kategorilendirilmesi ihtimali yüksek. Zaten Basel III uygulamasında da bankaların kredi verilecekleri risk düzeylerine göre kategorilendirmeleri ve bu riske göre karşılık ayırmaları öneriliyor. Özenç ise KOBİ'lerin bu durumdan en az zararı görmeleri için bankaların kredi değerlendirmesi esnasında bu işletmelerin borçlarını krediden mahsup edebileceklerini söylüyor. "Kredi garanti fonundan 20 bin KOBİ faydalanacaktı, ama 110 KOBİ faydalanabildi. Demek ki, bir çok KOBİ'nin krediye ihtiyacı var" diyen Özenç, borçlar kredilerden mahsup edilirse daha fazla KOBİ'nin nefes alcağına dikkat çekti.

Ağır koşullar zorlar
Banka kredileri dışında KOBİ'lerin çarklarını döndürebilmek için çok da fazla alternatifi olmadığını vurgulayan Özenç, büyük bankaların KOBİ'lerin bilançolarını göz önüne alarak kredi verdiklerini, KOBİ bankalarının bu sıkıntıyı biraz rahatlattığına da işaret etti. "Türk işletmelerinin büyük bir bölümü KOBİ'lerden oluşurken bu şirketlere kredi koşullarının ağırlaştırılmasının bizi zor durumda bırakacağından endişe ediyoruz" diyen Özenç, "Bizim de şeffaf bilanço konusunda daha özverili olmamız lazım ama KOBİ'lere sağlanan krediler konusunda Avrupa'daki örnekler de göz önünde bulundurulmalı" diye konuştu. ASO Başkanı Nurettin Özdebir de geçtiğimiz günlerde Basel III uygulamaları sonrası KOBİ'lere verilen kredilerin maliyetlerinin artacağı riskine dikkat çekmişti.

KOBİ'ler kepenk indiriyor

Krizden çıkış başladığından bu yana dünya bankacılık sektöründe özellikle de KOBİ'lere en fazla kredi veren küçük bankaların sermaye yeterlilik rasyolarını yeni Basel kuralları ile uyumlamada daha başarılı oldukları belirtiliyor. Türkiye'de ise 2005 yılından bu yana 3 bin KOBİ yeterli finansman bulamadığı için kepenk indirdi.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=144134