Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Prim borcu olan esnafa indirim ve vade kolaylığı geliyor PDF Yazdır e-Posta
21 Eylül 2010

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan vergi ve prim affıyla ilgili çalışmalar devam ediyor.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ısrarla getirilecek uygulamanın af olmadığının altını çizmişti. Açıklamalara dün de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer katıldı. Dinçer, sigorta prim borçlarına yönelik çalışmaya ilişkin, prim affı ya da önceki yıllarda ele alınmış türden bir yeniden yapılandırma düşünmediklerini vurgulayarak, "Primlerin gecikme faizlerini güncel şartlara uygun hale getirmek ve düşürmek istiyoruz." dedi. Kamuoyunda sıklıkla gündeme getirilen prim affına açıklık getiren Bakan Dinçer, "Hiçbir suretle prim affı düşünmüyoruz. Bunu çok net, açık bir şekilde tekrarlamak istiyorum." diye konuştu. Daha önceki yıllarda yapılmış yeniden yapılandırmalardan da dersler çıkardıklarını ifade eden Dinçer, bunun yanında Türkiye'de ekonominin iyileşmesi ve gelişmesine dayalı olarak şartların farklılaştığına dikkat çekti. Dinçer, şunları kaydetti: "Bunun farkındayız. Enflasyon düştü, faiz oranları düştü. Bir kriz atlattık, belki hâlâ etkileri devam ediyor. Bütün bunları göz önüne aldığımızda primlerin tecil faizleri veya gecikme cezaları oldukça yüksek kaldı. Sosyal güvenlik primlerinin gecikme faizlerini güncel şartlara uygun hale getirmek ve düşürmek istiyoruz. İkincisi yine tecil faizlerini Maliye Bakanlığı günün şartlarına göre gözden geçirerek düşürmek istiyor. Bir de krizi atlatmamızdan kaynaklanan bir etkiyle taksitlendirmelerde kolaylıklar sağlamayı düşünüyoruz. İnsanlar yine borçlarını ödeyecekler, ancak taksitlendirmede şu ana kadar bizim 36 aya kadar taksitlendirme imkanımız vardı, onu belki daha uzun süre taksitlendirme imkanlarına çıkaracağız."

Yaptıkları çalışmanın ödeme ve birikmiş borçların tahsilatıyla ilgili günün şartlarına uygun bir geliştirme ve kolaylaştırma olduğunu vurgulayan Dinçer, bunun yeniden yapılandırma mantığıyla olmayacağını, hiçbir işverenin bu tip bir beklenti içine girerek borçlarını ödemezlik etmemesini istedi. Ömer Dinçer, prim borçlarına yönelik çalışma yaparken hiçbir Sosyal Güvenlik Kurumu'nun reel alacaklarında indirim yapmayacaklarını, alacaklardan vazgeçmeyeceklerini söyledi. Dolayısıyla yapılması planlanan çalışmanın ödemeler dengesinde herhangi bir olumsuz sonuç oluşturmayacağını dile getiren Çalışma Bakanı, tam tersine belki ödeme ve taksitlendirme kolaylıkları sağlayarak tahsilat oranını artırma imkanları olacağını ve bunun da gelirleri artıracağını varsaydıklarını ifade etti. Bakan Dinçer, yaptıkları çalışmayı, 'tahsilat taktiklerinde değişiklik' olarak tanımladı.
ZAMAN