Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi ve prim borçlarında 5 yıllık borçların faizinde indirime gidildi. PDF Yazdır e-Posta
09 Eylül 2010

Image

Vergi ve prim borçlarına getirilecek ödeme kolaylığı borçluların faiz yükünü önemli ölçüde azaltırken, uzun taksitler sayesinde borçlar ödenebilir hale gelecek. 5 yıllık borçların faizinde indirime gidildi.

5 yıl önce bin lira vergi borcu olan vatandaş, 600 lira eksilecek borcunu 75 lira taksitle iki yılda kapatabilecek.

Birikmiş vergi ve sigorta prim borçlarına getirilecek ödeme kolaylığı sayesinde son 5 yıllık borçların faizinde yaklaşık 57 puanlık silme imkanını ortaya çıkacak. Faizin bir bölümünü silme operasyonu ve borçların vadelendirilmesiyle bin lira anapara borcu olan bir vatandaş 75 TL taksit ödeyerek birikmiş borcundan kurtulabilecek.

BİN LİRAYA BİN 370 TL FAİZ

Maliye Bakanlığı, 5 yıl öncesinden kalan vergi alacağına toplam yüzde 137 oranında faiz uyguluyor. Buna göre 2006 yılında örneğin bin lira vergi borcu olan mükellefin bin 370 TL'si gecikme faizi olmak üzere anapara dahil toplam borcu 2 bin 370 TL'ye ulaştı. Aynı tarihte 5 bin lira borcu olanlar ise bugün faiziyle birlikte 11 bin 875 TL ödemesi gerekiyor.

570 TL BORÇ SİLİNECEK

Ancak yeniden yapılandırma gerçekleştiğinde, söz konusu gecikme faizi yerine, aynı dönemden bu güne Hazine borçlanma maliyeti ya da bu düzeye yakın bir faizin devreye girmesi üzerinde duruluyor. 2006 yılından bu yana geçen son 5 yıllık dönemde Hazine yüzde 80 maliyetle borçlandı. Dolayısıyla Hazine borçlanma maliyeti hesaplamada dikkate alındığı takdirde anapara yüzde 137 yerine yüzde 80 faizle çarpılacak. Bu durumda da örneğin 2006 yılında bin liralık borca bin 370 faiz yerine, 800 TL faiz eklenecek. Vergi veya sigorta borçlusu böylece bin liralık borç için 570 TL daha az faiz ödeyecek. Aynı şekilde 5 bin lira anapara borcu olan da 6 bin 850 TL yerine 4 bin TL faiz ödeyecek.

48 AYA KADAR VADE

Borç yeniden yapılandırmada faiz indiriminin yanı sıra vade de devreye girecek. Vade konusunda 18 aydan 48 aya kadar çeşitli alternatifler üzerinde duruluyor. Ancak 18-24 ay daha ağır basıyor. Örnekte bahsettiğimiz 2 bin 370 TL'den bin 800 TL'ye inecek (anapara bin lira) borca örneğin 24 ay taksitlendirme imkanı getirildiğinde, vatandaş aylık 75 TL ödeyerek birikmiş vergi borcundan kurtulabilecek.

HAZİNE FAİZİNİ İŞ DÜNYASI İSTEDİ

Ekonomi yönetimi, birikmiş vergi ve prim borçlarına uygulanacak faiz üzerinde alternatif çalışmalarını henüz tamamlamadı. Gecikme faizi yerine nasıl bir faiz uygulanması gerektiği yönündeki öneri ise Ankara Sanayi Odası ASO Başkanı Nurettin Özdebir'den geldi. Özdebir, borçlara Hazine'nin borçlanma maliyeti oranında faiz yürütülmesi gerektiğini söyledi. Bu önerisini, ilk ödeme kolaylığı talebini ilettikleri sırada Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e de söylediklerini belirten Özdebir, "Devlet bu alacaklarını tahsil edebilseydi Hazine o alacaklar ölçüsünde borçlanmak zorunda kalmayacaktı. Borç tahsil edilemeyince borçlanma yapıldı. Şimdi Hazine maliyeti o dönemden bugüne ne ise o oranda faiz esas alınarak borç yeniden yapılandırılabilir" dedi.

Erdoğan Süzer - Bugün