Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi kolaylığı kimleri sevindirecek PDF Yazdır e-Posta
08 Eylül 2010

Image

Maliye Bakanlığı'nın ile Sosyal Güvenlik Kurumu'nun üzerinde çalıştığı vergi ve prim borçlarına ödeme kolaylığı getirecek düzenleme kime yarayacak? KOBİ yoğunluklu sanayi kentlerini sevindirecek.


Vergi ve prim borçlarına getirilecek ödeme kolaylığı en fazla, fakir illerle küresel krizden olumsuz etkilenen KOBİ yoğunluklu sanayi kentlerini sevindirecek. Vergi borçlarının yarısını bile ödeyemeyen bu iller borçların taksitlendirilmesi sayesinde listelerden çıkacak.

Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) üzerinde çalıştığı birikmiş vergi ve prim borçlarına ödeme kolaylığı getirecek düzenleme yoksul kentlerle kriz mağduru sanayi kentlerine nefes aldıracak. Vergi borcunu ödemekte zorlanan iller arasında Hakkari, Şırnak, Sakarya, Düzce, Adana ve Denizli başı çekiyor. Vergi borcu altında ezilen illerin bir bölümü yoksulluğu, bir bölümü de sanayileşme hamlesiyle dikkatleri çekiyor.

BORÇ TUTARI 35,5 MİLYAR

Maliye Bakanlığı'nın bütçe verilerine göre, haziran ayı itibariyle Türkiye genelinde şirket ve vatandaşların faaliyetleri sonucu 134 milyar 72 milyon liralık vergi ortaya çıktı. Maliye tahakkuk eden bu vergilerin 98 milyar 622 milyon lirasını tahsil etti. 35,5 milyar vergi borcu ise mükelleflerin üzerinde kaldı. Bu veriler, Türkiye'de tahakkuk eden her 100 liralık verginin 73 lirasının tahsil edilebildiğini gösteriyor.

14 İL VERGİ ÇIKMAZINDA

Vergi borçlarının illere göre dağılımında ilginç bir ayrıntı göze çarpıyor. Son verilere göre 14 il, Maliye'nin saldığı vergilerin yarısını dahi ödeyemedi. Bu iller arasında Hakkari her 100 liralık vergi borcunun 29 lirasını, Şırnak 33, Sakarya ve Iğdır 38, Düzce 39, Adana 44 ve Denizli 47 lirasını ancak ödeyebildi. Borcun geri kalan büyük kısmı, vergi alacağı olarak Maliye'nin kayıtlarına girdi. Ödeme kolaylığının, KOBİ ağırlıklı bu illerin ekonomisine ciddi katkı sağlayacağı ifade ediliyor.

BÜYÜK ALACAK İSTANBUL'DA

Miktar bazında ise en fazla vergi borcu olan il İstanbul oldu. Henüz tahsil edilemeyen 35,5 milyarlık vergi alacağının 11,3 milyar lirası İstanbulluların üzerinde kayıtlı. İstanbul'un vergi borcunu ödeme oranı yüzde 79,5 ile ülke ortalamasının üzerinde bulunuyor. Ankara 6,1 milyar lirayla ikinci, İzmir 2,7 milyar lirayla en fazla vergi borcu olan iller sıralamasında üçüncülüğü aldı.

Erdoğan Süzer - Bugün