Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Enflasyon rakamları açıklandı! PDF Yazdır e-Posta
03 Eylül 2010

Tüm dünyada EMTİA fiyatlarının bir taban oluşturduktan sonra tekrar yükselişe geçmesi sebebiyle enflasyon endişeleri tekrar gündeme geldi.  

Türkiye'de TÜFE 'nin yıllık bazda %8'in altında kalma beklentisi İTO geçinme endeksinin yüksek çıkması sebebiyle bozulmuştu. Buna rağmen piyasalar yükselişe devam etmeyi ya da güçlü bir şekilde yatayda kalmayı tercih etti.  

Dolayısıyla talep yetersizliğinin yaşandığı bir dönemde spekülatörlerin EMTİA' lar üzerindeki alım hevesi fiyatların yükselmesi için ortam yarattı diyebiliriz. Özellikle, tarım ürünlerindeki fiyat artışları nedeniyle işlenmiş gıdaya kadar etki eden bir olumsuz sonuç doğmuş durumda.  

 

Ağustos ayında ÜFE' de %1,15'lik artış hayra alamet değil. En yüksek artış gösteren maddelere baktığımızda ise, tarımsal mallar olduğu gözüküyor. Bakır, demir ve dizel yakıtı da en çok artış gösteren ürünler arasında yer alıyor. Hal böyleyken yıllık bazda %9,03'lük bir ÜFE artışı moral verici olmadı. 

Benzer şekilde TÜFE' de de beklentinin çoğu üzerinde olan %0,40'lık artış yıllık bazda enflasyonu %8,33 e yükseltti. TÜFE' de en yüksek artış gösteren kalemlere baktığımızda yine büyük bir çoğunluğunun tarım ürünleri ve işlenmiş gıda olduğunu görüyoruz. Mazot ve ulaşım fiyatlarının da net bir şekilde artışı gözlerden kaçmıyor.  

Sonuç olarak, piyasanın bu rakama ilk reaksiyonu negatif olmadı. İMKB endeksi mütevazi de olsa pozitif bir seyirle yoluna devam etmeye çalıştı. Ancak, bu etkinin kalıcı olacağını söylemek zor.