Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sıcak paraya makul bir vergi faydalı olabilir PDF Yazdır e-Posta
23 Ağustos 2010

Bugüne kadar sıcak paradan vergi almayan Türkiye'nin para hareketlerinden olumsuz etkilenmemesi için makul bir vergi uygulayabileceği belirtildi.

Zaman'a açıklamalarda bulunan Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer, sıcak paraya vergi konulmasına (Tobin Vergisi) sıcak baktığını söyledi. Rahatsızlık vermeyecek düzeyde bir oranın makul olacağına dikkat çekti. Geçtiğimiz aylarda Brezilya'da spekülatif hareketlerden ekonomiyi korumak için sıcak paraya vergi uygulamasına geçmişti.

İstanbul Finans Merkezi girişimlerini yerinde bulan Özciğer, hazırlıkların söylendiğinden daha zahmetli olduğunu, zamana ihtiyaç olsa da projenin hayata geçeceğine inandığını söyledi. Bu senenin başında bankalar kredi musluklarını açınca, yılın ilk yarısında KOBİ'lere kullandırılan kredilerde yüzde 16 oranında artış oldu. Kredi kullandırmada sektör ortalamasının her zaman üstünde istekli olduklarını kaydeden Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer, bundan sonra bonkör davranacaklarını ifade etti. KOBİ bankacılığı tarafında oluşan rakamların sektörde hareketlenmenin habercisi olduğunu belirten Özciğer, tüketici tarafında da alım zamanı olarak görüldüğünü ifade etti. Geçen yıl daha az kredi kullanan KOBİ'lerin büyümelerini daha ziyade özkaynaklarıyla fonladıkları biliniyor. Yeni yılda açılan kredilerle reel sektördeki büyümenin ivmelenmesi bekleniyor. Uluslararası piyasalarda nakit sıkıntısı olduğunu vurgulayan Özciğer, küresel krizde iyi not alan Türk bankalarının yurtdışından daha kolay kaynak bulabildiğini ifade etti.

Sağlıklı yapısıyla dikkat çeken Türk bankaları, dünyanın birçok ülkesinden hem tecrübelerini aktarmak hem de işbirlikleri için teklifler alıyor. Özciğer, başka ülkelerden 'gelin bizi satın alın' diyen bankaların olduğunu söyledi. Ancak kendilerinin başta komşu ülkelerde şube açma arayışı içinde oldukları bilgisini veren Özciğer, "Henüz yurtdışı şubemiz yok. Başta Irak olmak üzere Ortadoğu ülkelerinde arayış içindeyiz. Hem güçlüyüz hem kültürel yakınlığımızdan dolayı bölgede iş yapmada en güçlü aday biziz." diye konuştu. Türk bankacılığının kriz sürecinde rüştünü ispat ettiğini belirten Abdurrahman Özciğer, "Kriz, kredi derecelendirme kuruluşlarının ak dediğinin nasıl kara olduğunu gösterdi." dedi.

Şekerbank'ın yüzde 33,98'i Kazak bankası Turan Alem'in elinde bulunuyor. Krizde hazineye devredilen banka şimdi Kazakistan hükümetine ait. Bugünkü yapısıyla kısmi olarak özelleşen banka kamu ortaklı yapıya dönüştü. Bu çözümden gayet memnun olduklarını dile getiren Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer, Kazak hükümetinin eski ortaklarını satmak için almadığını ifade etti.

ZAMAN