Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Prim borcu olanların izi sürülecek PDF Yazdır e-Posta
22 Ağustos 2010

Prim borcunun düzenli ödenmesi için 13 proje hazırlayan SGK, borcu olan patronların İMKB’deki hisselerine ve gayrimenkullerine bile tedbir koyacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı, kayıt dışı istihdam ile mücadele ve prim alacaklarının düzenli ödenmesi için 13 proje hazırladı. Star'ın haberine göre, projeler hayata geçirildiğinde ‘kayıtdışı işçi çalıştırmak’ ve prim borcunu ödememek adeta imkansız hale gelecek. Projeler kapsamında, prim borcu bulanan işverenlerin, borsadaki hisse senetlerine, gayrimenkullerine, araçlarına ve banka hesaplarına tedbir konulması gündeme gelecek. Kayıtdışı istihdam ile mücadele çerçevesinde 14 ayrı kurumla bilgi paylaşımı protokolü imzalayan SGK, aynı zamanda prim borçlarının tahsili konusunda da yeni projeler geliştirdi.

GAYRİMENKULÜ DE TEHLİKEDE
Toplam 13 ayrı projeden oluşan tahsilatı hızlandırma çalışmaları çerçevesinde, prim borçlarını ödemeyen işverenlerin bankalardaki hesaplarına e-haciz uygulanması, İMKB’deki hisselerine, araçlarına ve gayrimenkulleri üzerinde tedbir konulması öngörülüyor. Örneğin, İMKB ile yapılan işbirliği sayesinde prim borçlarını ödemeyen bir işverenin, borsada hissesi olup olmadığı sorgulanabilecek. Kurum bu hisseler üzerinde tedbir konulmasını talep edebilecek ya da borçlunun izini sürebilecek. Yine Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile geliştirilen projeye göre, borcunu ödemeyen işverenin kendisi ve ailesi üzerindeki tüm gayrimenkul bilgileri SGK denetim elamanlarına açılacak. Böylece, söz konusu işverenin borçlarını ödemesi sağlanacak.

14 KURUMLA BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN PROTOKOL İMZALANDI
Kayıtdışı istihdamla mücadele kapsamındaki çalışmalarına ağırlık veren SGK, 14 ayrı kurum ile bilgilerin paylaşılması protokolü imzaladı. Bu kurumlar arasında, bankalar, Çevre ve Orman Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı, MEB, PTT Genel Müdürlüğü, spor federasyonları, GSM operatörleri, Ulaştırma Bakanlığı ve Türk Telekom bulunuyor. Bu kurumlar, bilgilerinin tamamını SGK denetim elamanları ile paylaşacak. Böylece, işverenlerin işçilerini sigortalı çalıştırıp çalıştırmadıkları bu kurumlardan alınan bilgilerle izlenebilecek. Yine prim borçlarını ödemeyen işverenler de alınacak bilgilerle takip edilebilecek.

http://ekonomi.haberturk.com/finans-borsa/haber/544537-prim-...