Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bir yılda 1,6 milyon kişi iş buldu işsiz sayısı 3 milyonun altına indi PDF Yazdır e-Posta
17 Ağustos 2010

Ekonomideki toparlanmayla birlikte istihdam cephesinden de iyi haberler gelmeye devam ediyor.

Bu yılın mayısında işsizlik bir önceki aya göre yüzde 1, bir önceki yılın aynı dönemine göre de 2,6 puan düşerek yüzde 11'e indi. Son bir yılda 1,6 milyon kişi işe girerken toplam işsiz sayısı ekonomik krizin ardından ilk kez 3 milyonun altına düştü. Gençler arasındaki işsizlik de yüzde 26'dan yüzde 19,8'e geriledi.

Kriz döneminde zirve yapan işsizlik, ekonomideki toparlanmayla birlikte hızla düşmeye başladı. Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre 2,6 puan düşen işsizlik oranı yüzde 11'e geriledi. Son bir yıl içinde 1,6 milyon kişi iş buldu. Sadece mayısta 225 bin kişi işe girerken, ülkede iş arayanların sayısı da 2 milyon 846 bine indi. Geçen yılın mayıs ayında işsiz sayısı 3 milyon 382 bindi. En yüksek istihdam artışı tekstil sektöründe gözlenirken bunu yapı sektörü, sağlık, bilişim ve otomotiv izledi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı mayıs ayına ilişkin işsizlik verileri, krizle birlikte yüzde 16'ya vuran işsizliğin, hızla kriz öncesi döneme geri dönmeye başladığını gösteriyor. İşsizlikteki genel düşüşle birlikte yüzde 26'lara kadar çıkan genç nüfustaki işsizlikte de önemli iyileşme gözleniyor. Genç nüfusta işsizlik, yüzde 19,8'e geriledi. Mayısta tarım dışı işsizlik de yüzde 13,8'e düştü. Bu dönemde istihdam edilenlerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 600 bin kişi artarak 23 milyon 55 bin kişiye yükseldi. Tarım sektöründe çalışan sayısı 423 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 1 milyon 177 bin kişi arttı.

Mayısta kentsel yerlerde işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 puan azalarak yüzde 13,4'e indi. Kırsal yerlerde ise 1,4 puanlık azalışla yüzde 6,4'e geriledi. Mayıs döneminde 2 milyon 154 bin kişi işe yeni başladı veya iş değiştirdi. Bunun toplam istihdam içindeki oranı yüzde 9,3 olarak gerçekleşti. İşe yeni başlayan veya iş değiştirenlerin yüzde 29,8'i 25-34 yaş grubundakilerden oluşuyor. Mayıs döneminde işe başlayan veya iş değiştirenlerin yüzde 19,8'i sanayi, yüzde 32,6'sı hizmetler, yüzde 23,4'ü inşaat sektöründe yer aldı. Yüzde 24,2'si ise tarım sektöründe işe başladı. Bu dönemde işsizlerin yüzde 31,3'ü sıklıkla eş-dost vasıtasıyla iş aradı. İşsizlerin yüzde 89,5'i daha önce bir işte çalışırken işsiz kalanlardan oluştu. Bu dönemde Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,2 puanlık artışla yüzde 49,4 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre erkeklerde işgücüne katılma oranı 0,7 puanlık artışla yüzde 71,2, kadınlarda ise 1,8 puanlık artışla yüzde 28,4 oldu. İstihdam edilenlerin yüzde 25,3'ü tarım, yüzde 19,4'ü sanayi, yüzde 6,6'sı inşaat, yüzde 48,7'si ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,1 puan, sanayi sektörünün payı 1,1 puan, inşaat sektörünün payı 0,3 puan arttı, buna karşılık hizmetler sektörünün payı 1,5 puan azaldı.

Mayıs dönemde istihdam edilenlerin yüzde 71'i erkek. Yüzde 60,7'si ücretli, maaşlı veya yevmiyeli, yüzde 25,3'ü kendi hesabına veya işveren olarak çalıştı. Yüzde 14'ü ise ücretsiz aile işçisi. İstihdam edilenlerden yüzde 3,3'ünün ise mevcut işini değiştirmek için veya mevcut işine ek olarak bir iş aradığı tespit edildi. Yaptığı işten ötürü herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadan çalışanların oranı, geçen yılın aynı dönemine göre 1 puanlık azalışla yüzde 43,6'ya geriledi. Böylece kayıt dışı çalışan sayısı mayısta 10 milyon 55 bin oldu. İşgücüne dahil olmayan nüfusun sebeplerine göre dağılımına bakıldığında, mayıs ayında iş aramayıp, çalışmaya hazır olanların sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 108 bin kişi azalışla 1 milyon 826 bin kişiye indi. Bu dönemde iş bulma umudu olmayanların sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 124 bin kişi azalarak 599 bin kişi oldu.

İşsizlik oranı tek haneye düşecek

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, işsizlik rakamlarının düşmeye devam edeceğini söyledi. Mayıs rakamlarının işsizlik oranının önümüzdeki aylarda tek haneye ineceğini gösterdiğini belirten Bakan Çağlayan, "İşsizlik rakamlarının düşmesinde Türkiye ekonomisindeki gelişmelerin yanı sıra ocak-mayıs arasında ihracatımızda meydana gelen artışın da büyük payı var. Bu dönemde ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,6 oranında artış göstermiş, bunun sonucunda işsizlik 2,6 puan azalmıştır. İşsizliği azaltmak için ihracatımızın sürdürülebilir artışının devam etmesi gerekmektedir." dedi.

En fazla talep tekstil sektöründe

İnsan kaynakları sitesi Kariyer.net'in Genel Müdürü Yusuf Azoz, son dönemde en fazla istihdam talebinin tekstil sektöründen geldiğini aktardı. Azoz, "Tekstil sektörü yeni iş ilanları sayısı geçtiğimiz aya kıyasla yüzde 8'lik artışla 1.020'ye ulaştı. Sektörde yeni iş ilanları sayısında geçtiğimiz aya göre yüzde 7, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48, Temmuz 2008'e göre ise yüzde 54'lük artış söz konusu. Rakamlar, tekstil sektörünün temmuz ayı istihdam potansiyelinin 2 bin sayısına ulaştığını gösteriyor." açıklamasını yaptı. Kariyer.net'in tespitlerine göre yapı sektörü ikinci sırada yer alırken bunu sağlık, bilişim ve otomotiv izledi.

 

ZAMAN