Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kredi kartı ekstreleri, 'Tekstilde işler iyi, elektronikte kötü' diyor PDF Yazdır e-Posta
17 Ağustos 2010

Elektronik ödeme sistemlerinde dünyaya teknoloji ihracı yapan Türk bankalarının dağıttığı kart sayısı 45 milyona yaklaşırken tüketicilerin en çok alışveriş yaptığı sektörler takip edilebiliyor.

World kredi kartlarıyla sektörün öncülerinden Yapı Kredi Bankası'nın Pazarlama Direktörü Serkan Ülgen, kredi kartı ekstrelerini inceleyerek tüketicilerin harcama alışkanlıklarının takip edilmesinin mümkün olduğunu söyledi. Ülgen, "Perakende sektörü, özellikle tekstilciler çok memnun bu yıldan. Teknolojiciler biraz sıkıntılı." dedi. Buralarda işlemlerin genelde kredi kartı yoluyla yapıldığından daha net görüldüğünü dile getiren Ülgen, teknolojicilerin 2008 ve 2009'da çok hızlı büyüdüklerinin altını çizdi. Teknoloji marketlerin geçen yıllarda mağaza açma yarışı içinde olduklarını hatırlatan Ülgen, bu yıl teknoloji şirketlerinin cirolarındaki artışın nispeten daha muhafazakâr düzeyde kaldığını ifade etti. İyi olan sektörlere bakıldığında tekstilcilerin satışlarının arttığının göze çarptığına dikkat çeken Ülgen, bunun dışındaki sektörlerde genel bir ayrışma olmadığını kaydetti. Sektörde sıkıntı oluşturacak bir durumun olmadığını belirten Ülgen, yurtdışında toparlanma hızının Türkiye'den daha yavaş olduğunu söyledi. Kredi kartı yaygınlaştıkça bankalar alternatif ürünler geliştirmeye devam ediyor. Her yeni ürünle yeni hizmet bedelleri getirilirken bunların yükünün azalması için de çalışmalar sürdürülüyor. Örneğin, bir süre önce başlatılan internet bankacılığında kısa mesajla şifre uygulamasının ücretli hale gelebileceği konuşuluyor. Bu yükün tamamını karşılayan bankalar müşteri cephesini rahatsız etmemek için alternatif ürünler üzerinde de çalışıyor. İnternet şifresi için kısa mesaj ve şifre cihazlarını ortadan kaldırmak adına 'klavyeli kart' ürettiklerini duyuran Ülgen, özel bir plastikten üretilen bu kartın arkasındaki klavye sayesinde şifre üretilebileceğini açıkladı. Kartı talep edenden 30 lira civarı bir bedel alınacak. Şimdilik 1.000 kişiyle pilot çalışmalar yapılan kartın lansmanı eylülde gerçekleştirilecek.

Her banka, kendi müşterisi için sadakat programı oluşturmaya çalışıyor. Worldcard, Bonus gibi ortak platformlarda çalışmalarına rağmen banka hâlâ kendi ürününü kendisi şekillendiriyor. Serkan Ülgen, bu kadar çalışmanın ardından bankaların ortak bir kart üzerinde mutabakata varamayacaklarına dikkat çekti. Ortak ATM'lerde de benzer durumun olduğunu, bankaların sahip olduğu ATM sayısını rekabet unsuru olarak kullanacaklarını sözlerine ekledi. YKB Pazarlama Direktörü, bundan sonra ödemelerin telefonla yapılmasının yaygınlaşacağını ifade etti. Ülgen, akıllı telefonlarla ödeme yolunun yaygınlaşması için iki yılın yeterli olacağını ileri sürdü. Türk bankaları uygulamada zaten var olan 'taksit'li alışverişlerde riski üstlenerek bu imkanı kredi kartlarına taşıdı. Serkan Ülgen, bu durumu şöyle açıklıyor: "Böyle bir dünya vardı, biz bunu elektronik ortama taşıdık. Kredi riskini aldık. Perakende sektörüne destek olduk. Bu, çok büyük bir devrim oldu. Şimdi İsrail de uyguluyor." Türkiye'de kredi kartına 'taksit' yapma imkânı sunan 21 milyon civarı kredi kartı var. Kredi kartlarında dünyayı yeniliklerle tanıştıran Türklerin banka kartı kullanımı Avrupa'nın aksine kredi kartlarına oranla çok cüzi düzeylerde dolaşıyor.

ZAMAN