Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İstasyonlar yakın takipte akaryakıt almadan fiş kesilmesine son veriliyor PDF Yazdır e-Posta
16 Ağustos 2010

Image

Maliye Bakanlığı, vergi kaçağı ile mücadeleye dönük yeni önlemleri uygulamaya koyuyor.

Vergi borcu olana elektronik tebligat devreye sokulurken, vadeli piyasa finansal araçları olan futures, options, forward ve swap'ta vergi uygulaması yeniden düzenleniyor. Bakanlık, akaryakıt kaçakçılığının önüne geçmek için de pompalardan yapılan satış bilgilerinin Gelir İdaresi'ne aktarılmasına ilişkin tebliği bu yıl içinde yayımlayacak.

Akaryakıt kaçakçılığı ve yüksek akaryakıt faturalarıyla düşük vergi ödenmesinin önüne geçilmesini öngören düzenlemeyle bütün akaryakıt istasyonları, elektronik ortamda Gelir İdaresi Bilgi İşlem Merkezi'ne bağlanacak. Arka Ofis sistemi olarak da adlandırılan bu yöntemde, Gelir İdaresi ile dağıtım şirketleri ve istasyonlar arasında online çalışan bir bağlantı oluşturulacak. Tanker, A dağıtım şirketinin ana deposundan yakıt alıp çıktığı anda bu bilgi hemen sistemde görünecek. Tanker, B istasyonuna yakıt götürüp boşalttığında da bu durum anlık şekilde izlenecek. Yeni sistem, istasyonlardaki satışların da günlük olarak takibine imkân verecek. Satış bilgileri, Bilgi İşlem Merkezi'nde plaka bazında listelenecek. Arka Ofis Sistemi sayesinde hangi akaryakıt istasyonunun, günlük olarak ne kadar akaryakıt sattığı, hangi aracın da nerede, ne miktar ve tutarda akaryakıt aldığı tek tek dökülecek. Arka Ofis Sistemi'yle akaryakıt almadan fiş alma dönemi de son bulacak. Gelir İdaresi, yeni sistemin devreye sokulmasının ardından, merkezde akaryakıt satış bilgilerini plakaya göre sınıflandıracak. Böylece, gider göstererek düşük vergi ödemek için aynı araç adına günde birkaç istasyondan akaryakıt fişi, faturası alınması engellenecek.

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasını Öngören 6009 sayılı kanun uyarınca da, elektronik ortamda tebligata geçilecek. Gelir İdaresi de, uygulamaya ilişkin bir tebliğ hazırlıyor. Tebliğ taslağı uyarınca, halen posta ya da memur eliyle gönderilen, adresin bulunamaması halinde de yayın yoluyla gerçekleştirilen vergi tebligatları, artık elektronik ortamda yapılacak. Gelir İdaresi, elektronik tebligatın altyapısı için PTT, Türk Telekom ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile işbirliği yapacak. Altyapının kurulmasının ardından da mükelleflere birer elektronik adres verilecek.

Gelir İdaresi, türev ürünler olarak adlandırılan vadeli piyasa enstrümanları swap, futures, options ve forward'daki vergi uygulamasını da yeniden düzenleyecek. 2010 Kurumlar Mali Durum ve Beklentiler Raporu'nda da "Türev ürünlerinde Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) uygulaması belirlenecek" hükmüne yer veren İdare, bu çerçevede yıl sonuna kadar 4 finansal aracın vergilendirilmesine ilişkin yeni bir tebliğ çıkaracak.

ZAMAN