Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maaş promosyonunun tamamı çalışana verilecek PDF Yazdır e-Posta
11 Ağustos 2010

Yaklaşık 2,5 milyon devlet memuru için yeni bir gelir kapısı açıldı. Bundan böyle kamu kurumları, maaş ödemesi karşılığında bankalardan aldıkları promosyon paralarının tamamını çalışanlarına dağıtacak.

Bu yolla devlet memurlarının aldığı promosyon parası, yüzde 30 arttı. Maaş promosyonlarının tamamının çalışanlara ödenmesi yönündeki Başbakanlık genelgesi, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Genelgenin yayımlanmasından sonra düzenlenecek protokoller buna uygun olarak yapılacak. Başbakanlık genelgesine emeklilerin de ekleneceğine yönelik bir beklenti vardı. Bu düzenlemenin henüz yapılmamış olması, emekliler arasında üzüntüye yol açtı.

20 Temmuz 2010'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret eden Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, görüşmede maaş promosyonunun tamamının kamu çalışanlarının hakkı olduğunu, bunun için gereğinin yapılmasını talep etmişti. Aradan geçen kısa zaman içinde, gerekli çalışmaların tamamlanmasıyla söz konusu Başbakanlık genelgesi yayımlandı. Önceki yıllarda kamu kurumlarının makam aracı ya da tadilat ve teşrifat gideri olarak kullandığı bu paralar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Temmuz 2007'deki genelgesinin ardından memurlara dağıtılmaya başlandı. Bu genelge yenilendi. Genelgeye, promosyon paralarının tamamının çalışanlara dağıtılacağına ilişkin bir madde eklendi. Böylece memurlar artık daha fazla promosyon parası alacak. Kurumların bankalarla yaptığı anlaşmaya bağlı olarak kimi kurumlar çalışanlarına bin-bin 500 TL'ye kadar promosyon parası dağıtıyor.

Birçok kurum, daha fazla promosyon parası alabilmek için bankalar arasında ihaleye çıkıyor. En fazla nakit promosyon vaat eden, maaş ödeme ihalesini alıyor. Yapılan hesaplamaya göre bankaların maaş promosyonunun memura katkısı yıllık bazda en az 600 TL. Memura ödenecek promosyon, maaşla orantılı olarak hesaplanıyor. Bu nedenle yüksek maaşlı kurumların aldığı promosyon paraları daha yüksek oluyor. Kurumlar, elde ettikleri geliri çalışanlarına eşit şekilde dağıtıyor. Promosyonların personele dağıtılmasını öngören Başbakanlık genelgesi, her personel için eşit tutarlarda ve altı aylık periyotlarla ödenmesini öngörüyor. Genelge, aynı zamanda maaşların hangi banka aracılığı ile ödeneceği konusunda bankalar arasında ihaleye çıkılmasını da getiriyor. Genelgeye göre bankalarla yapılacak protokollerin süresi iki yıldan az, beş yıldan fazla olamayacak.

Promosyon paralarının tamamının memura verilmesi konusunda Memur-Sen, uzun süredir gayret sarf ediyordu. İlgili bakanlar ve son olarak da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşen Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, Başbakan'dan bu yönde söz almıştı. Bu yöndeki ilk kazanım ise Memur-Sen'e bağlı Eğitim Bir-Sen'in yetkili olduğu Milli Eğitim Bakanlığı'nda sağlanmıştı. Milli Eğitim, genelgeden önce promosyonların tamamının eğitim çalışanlarına ödenmesini kararlaştırmıştı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1014635&title=m...