Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni ve Revize Edilen Standart ve Yorumlar (30 Haziran 2010 itibariyle) PDF Yazdır e-Posta
10 Ağustos 2010

Bu bültende yer alan bilgiler, 20 Temmuz 2010 tarihi itibariyle yayınlanan standart ve yorumları içermektedir.

(a) Yeni ve revize edilmiş standartlar

Aşağıda yer alan standartlar ile önceki standartlara getirilen değişiklikler ve yorumlar ilk kez 1 Ocak 2010 tarihinden sonra başlayan mali dönemler için zorunludur.

UFRS 3 (revize), “İşletme Birleşmeleri” ve UMS 27, “Konsolide ve Konsolide Olmayan Finansal Tablolar”, UMS 28, “İştiraklerdeki Yatırımlar” ve UMS 31, “İş Ortaklıklarındaki Paylar” standartlarındaki değişiklikler, ileriye dönük olarak 1 Temmuz 2009 tarihinde veya bu tarihten sonra başlayan mali dönemlerde meydana gelen işletme birleşmeleri için geçerlidir. Yeni standartlar ile mevcut standartlardaki değişikliklerin uygulanmasının başlıca etkileri aşağıdaki gibi olacaktır:

a) önceden ‘azınlık payları’ olarak ifade edilen kontrol gücü olmayan payların gerçeğe uygun değer ile veya kontrol gücü olmayan payların edinilen işletmenin tanımlanabilir net varlıklarının gerçeğe uygun değerdeki payı ile değerlenmesinin her işlem bazında ölçümüne izin vermesi,

b) koşullu bedele ilişkin muhasebeleştirme ve sonraki muhasebe işlemlerine ilişkin şartların değişmesi,

c) edinim ile ilgili maliyetlerin işletme birleşmelerinden ayrı olarak muhasebeleştirme gerekliliği ve bunun sonucunda bu tür maliyetlerin genellikle oluştukları dönemde gider olarak kaydedilmesi.

d) aşamalı satın alım işlemlerinde, önceden elde tutulan payların satın alım tarihinde gerçeğe uygun değerinden ölçülmesi ve yeniden değerleme sonrasında ortaya çıkan kazanç ya da zararın, gelir tablosunda muhasebeleştirilmesi.

UFRS 3 (revize) standardı uygulandığı zaman UMS 27 (revize) “Konsolide ve Konsolide Olmayan Finansal Tablolar” standardı da aynı zamanda uygulanmalıdır. UMS 27 (revize) uyarınca, kontrol gücü olmayan paylarla ilgili tüm işlemlerin etkileri, kontrol gücünde herhangi bir değişikliğin olmaması durumunda şerefiye veya kapsamlı gelir tablosunu etkilemeden özkaynakta muhasebeleştirilir. Standart ayrıca, kontrol gücünün kaybedildiği durumlardaki muhasebeleştirme işlemlerine de açıklık getirmektedir. İşletmede kalan pay gerçeğe uygun değer üzerinden yeniden ölçülür ve kazanç ya da zarar kapsamlı gelir tablosunda muhasebeleştirilir. Kontrol gücü olmayan payların özkaynakları eksi bakiye vermediğinden dolayı, UMS 27 (revize) standardının cari dönemde bir etkisi olmamıştır. Kontrol gücünün kaybedilmesi sonrasında işletmede pay kalması gibi bir işlem bulunmamaktadır; kontrol gücü olmayan paylarla ilişkili herhangi bir işlem yoktur.

(b) 2010 yılından itibaren geçerli olan, mevcut standartlara getirilen değişiklikler ve yorumlar


UFRYK 17 “Nakit Dışı Varlıkların Hissedarlara Dağıtımı”, 1 Temmuz 2009 tarihinde ya da bu tarihten sonra başlayan mali dönemler için geçerlidir. Eğer şirket nakit olmayan türde herhangi bir varlık dağıtımında bulunmamış ise, bu yorum uygulanmamaktadır.

UFRYK 18, “Müşterilerden Varlık Transferi”, 1 Temmuz 2009 tarihinde ya da bu tarihten sonra transfer edilen varlıklar için geçerlidir. Eğer şirket, müşterilerinden herhangi bir varlık transfer etmediyse bu yorum uygulanmamaktadır.

“UFRS’nin İlk Olarak Uygulanması – Diğer İstisnai Durumlar” (UFRS 1’deki değişiklik), Temmuz 2009 tarihinde yayınlanmıştır. Bu değişikliklerin 1 Ocak 2010 tarihinde ya da bu tarihten sonra başlayan mali dönemler için uygulanması zorunludur. Eğer şirket, UFRS’yi ilk defa uygulamıyorsa bu yorum uygulanmamaktadır.

UFRS 2 “Hisse Bazlı Ödemeler”, 1 Ocak 2010 tarihinde ya da bu tarihten sonra başlayan mali dönemler için geçerlidir. Eğer şirketin hisse bazlı ödeme planı yok ise bu yorum uygulanmamaktadır.

Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ile ilgili olarak 2009 yılında yapılan iyileştirmeler, Nisan 2009 tarihinde yayınlanmıştır. İyileştirmeler aşağıda açıklanan standartları ve yorumları kapsamaktadır:

* UFRS 2 Hisse Bazlı Ödemeler,

* UFRS 5 Satış Amacıyla Elde Tutulan Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetler,

* UFRS 8 Faaliyet Bölümleri,

* UMS 1 Mali Tabloların Sunumu,

* UMS 7 Nakit Akım Tablosu,

* UMS 17 Finansal Kiralamalar,

* UMS 18 Hasılat,

* UMS 36 Varlıklarda Değer Düşüklüğü,

* UMS 38 Maddi Olmayan Duran Varlıklar,

* UMS 39 Finansal Araçlar: Muhasebeleştirme ve Ölçüm,

* UFRYK 9 Saklı Türev Araçlarının Yeniden Değerlendirilmesi,

* UFRYK 16 Yurtdışındaki İşletmede Bulunan Net Yatırımın Finansal Riskten Korunması.

Bu iyileştirmelerin yürürlülük tarihi her bir standart için ayrı olup, çoğu 1 Ocak 2010 tarihi itibariyle geçerlidir.

(c) Henüz yürürlüğe girmemiş standartlar ile mevcut önceki standartlara getirilen değişiklikler ve yorumlar

UFRS 1 (değişiklikler) UFRS’nin İlk Olarak Uygulanması – Diğer İstisnai Durumlar


1 Temmuz 2010 tarihinde ya da bu tarih sonrasında başlayan mali dönemler için geçerli olan UFRS 1 standardındaki değişiklikler, UFRS 7 gerçeğe uygun değer açıklamalarının karşılaştırmalı sunumu açısından UFRS’leri ilk kullanan işletmelere sınırlı muafiyet getirmektedir.

UFRS 9 ‘Finansal Araçlar: Sınıflandırma ve Ölçme’

Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (UMSK), Kasım 2009’da UFRS 9’un finansal araçların sınıflandırılması ve ölçümü ile ilgili birinci kısmını yayımlamıştır. UFRS 9, UMS 39 Finansal Araçlar: Muhasebeleştirme ve Ölçme’nin yerine kullanılacaktır. Bu Standart, finansal varlıkların, işletmenin finansal varlıklarını yönetmede kullandığı model ve sözleşmeye dayalı nakit akış özellikleri baz alınarak sınıflandırılmasını ve daha sonra gerçeğe uygun değer veya itfa edilmiş maliyetle değerlenmesini gerektirmektedir. Bu yeni standardın, 1 Ocak 2013 tarihinde ya da bu tarih sonrasında başlayan mali dönemlerde uygulanması zorunludur.

UMS 24 (2009) ‘İlişkili Taraf Açıklamaları’

Kasım 2009’da UMS 24 “İlişkili Taraf Açıklamaları” güncellenmiştir. Standarda yapılan güncelleme, devlet işletmelerine, yapılması gereken dipnot açıklamalarına ilişkin kısmi muafiyet sağlamaktadır. Bu güncellenen standardın, 1 Ocak 2011 tarihinde ya da bu tarih sonrasında başlayan mali dönemlerde uygulanması zorunludur.

UMS 32 (Değişiklikler) Finansal Araçlar: Sunum ve UMS 1 Finansal Tabloların Sunumu

UMS 32 ve UMS 1 standartlarındaki değişiklikler, 1 Şubat 2010 tarihinde ya da bu tarih sonrasında başlayan mali dönemler için geçerlidir. Bu değişiklikler finansal tablo hazırlayan bir işletmenin fonksiyonel para birimi dışındaki bir para birimini kullanarak ihraç ettiği hakların (haklar, opsiyonlar ya da teminatlar) muhasebeleştirilme işlemleri ile ilgilidir. Önceki dönemlerde bu tür haklar, türev yükümlülükler olarak muhasebeleştirilmekteydi ancak bu değişiklikler, belirli şartların karşılanması doğrultusunda, bu tür ihraç edilen hakların opsiyon kullanım fiyatı için belirlenen para birimine bakılmaksızın, özkaynak olarak muhasebeleştirilmesi gerektiğini belirtmektedir.

UFRYK 14 (Değişiklikler) Asgari Fonlama Gerekliliğinin Peşin Ödenmesi

UFRYK 14 yorumunda yapılan değişiklikler 1 Ocak 2011 tarihinde ya da bu tarih sonrasında başlayan mali dönemler için geçerlidir. Tanımlanmış fayda emeklilik planına asgari fonlama katkısı yapması zorunlu olan ve bu katkıları peşin ödemeyi tercih eden işletmeler bu değişikliklerden etkilenecektir. Bu değişiklikler uyarınca, isteğe bağlı peşin ödemelerden kaynaklanan fazlalık tutarı varlık olarak muhasebeleştirilir.

UFRYK 19 ‘Finansal Yükümlülüklerin Özkaynak Araçları Kullanılarak Ödenmesi’

UFRYK 19, 1 Temmuz 2010 tarihinde ya da bu tarih sonrasında başlayan mali dönemler için geçerlidir. UFRYK 19 sadece bir yükümlülüğünün tamamını ya da bir kısmını ödemek amacıyla özkaynak araçları ihraç eden işletmelerin kullanacağı muhasebe uygulamalarına açıklık getirir.

Mayıs 2010, Yıllık İyileştirmeler

UMSK, yukarıdaki değişikliklere ve yeniden güncellenen standartlara ek olarak, Mayıs 2010 tarihinde aşağıda belirtilen ve başlıca 7 standardı/yorumu kapsayan konularda açıklamalarını yayınlamıştır:

* UFRS 1 Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının İlk Olarak Uygulanması;

* UFRS 3 İşletme Birleşmeleri;

* UFRS 7 Finansal Araçlar: Açıklamalar;

* UMS 1 Finansal Tablo Sunumu;

* UMS 27 Konsolide ve Konsolide Olmayan Finansal Tablolar;

* UMS 34 Ara Dönem Finansal Raporlama;

* UFRYK 13 Müşteri Bağlılık Programları.

1 Temmuz 2010 tarihinde veya bu tarih sonrasında geçerli olan UFRS 3 ve UMS 27’deki değişiklikler haricindeki tüm diğer değişiklikler, erken uygulama opsiyonu ile birlikte, 1 Ocak 2011 tarihinde veya bu tarih sonrasında başlayan mali dönemlerde geçerli olacaktır.