Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Deloitte: Büyüme yüzde 6'yı bulabilir PDF Yazdır e-Posta
03 Ağustos 2010

Artan terör saldırıları ve yükselen siyasi tansiyona rağmen yabancı yatırımcı yüksek ekonomik büyümenin devam edeceğini düşünüyor.

Uluslararası araştırma şirketi Deloitte'un 3 ayda bir hazırladığı 'Ekonomik Görünüm Temmuz' raporunda Türkiye ekonomisinde büyüme ve olumluya gidişin devam ettiği belirtiliyor. Kriz sürecinde finans sektöründeki dik duruşun da yardımıyla gelişmekte olan ülkelere kıyasla daha hızlı toparlanan Türkiye'nin 2010 yılı ilk 3 aylık ekonomik göstergeleri olumlu görüntü vermişti. Yüzde 11,7 olarak gerçekleşen ilk çeyrek büyümesi finansal kurumların yıl sonu tahminlerini revize etmesine sebep oldu.

Deloitte'un raporunda da Türkiye ekonomisinin büyüme performansının 2010'da yüzde 5,5-6 aralığında gerçekleşeceği öngörülüyor. Dünya ekonomisinde 2009 başından beri devam eden olumluya gidişin son aylarda Avrupa Birliği (AB) merkezli borç ve buna bağlı olarak bankacılık sorunları dolayısıyla nispeten bozulduğuna dikkat çekilen raporda, Türkiye'deki durumun ise tam tersi olduğu kaydediliyor. Rapora göre, milli gelir rakamları 2010'un ilk çeyreğinde ekonomik aktivitede hızlı bir sıçrama yaşandığını gösteriyor. Bu grafiğin yıl sonuna doğru bir miktar ivme kaybetmesi, ancak yine de yıl genelinde büyümenin yüzde 6'yı bulması tahmin ediliyor. Rapor, 2011 için de büyümenin yüzde 3,3 seviyesinde oluşacağını öngörüyor.

2010 Ekonomik Görünüm Raporu'nun yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 7-7,5 aralığında. Yılın ikinci yarısında gıda ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmanın seyri enflasyonu etkileyecek. Kamu kesimi tarafında bütçe rakamlarındaki olumlu seyrin devamı, dolaylı vergilere ve elektrik gibi fiyatlara yapılabilecek yeni artışları da öteleyebilecek. Merkez Bankası'nın bu yıl faizlerde artışa gitme ihtimalinin düşüklüğü, yıl sonuna doğru Türk Lirası'nın değer kazanmasını sınırlayarak kur tarafından enflasyonu baskılayabilecek. 2010'da enflasyonun yüzde 8'e yakın seviyede oluşmasını öngören rapor, 2011'in ilk aylarında enflasyonun yüzde 5-6 bandına kadar gerileyebileceğini, yılı da yüzde 7 civarında bitireceğini tahmin ediyor.

İşsizlik oranlarına da değinilen raporda, mart verilerine göre mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranının yüzde 13'ün altındaki seviyesini koruduğu, bundan sonrası için de düşme eğiliminde olduğu belirtildi. Oranlara sektörel olarak bakıldığında geçen yılın aynı döneminden bu yana istihdam edilen işgücünde en fazla artışın 636 bin kişiyle tarımda ve 454 bin kişiyle hizmet sektöründe olduğu görülüyor.

KAZANIMLAR DEVAM ETTİRİLMELİ

Raporda, IMF desteği olmadan ve rezervlerde ciddi bir erime yaşanmadan 2009 gibi zor bir yılın atlatılması ve yeni yıla iyi bir başlangıç yapılmasının ekonominin direncini gösterdiği hatırlatılıyor. Ancak bu kazanımların devam ettirilmesi için 'sürdürülebilirlik' kavramının önemini koruduğu kaydediliyor. Ekonomideki iyileşmenin kimseyi rehavete sürüklememesi gerektiğine dikkat çeken Deloitte Türkiye Yönetici Ortağı Hüseyin Gürer, "Önümüzdeki dönemin en temel meselesi, bugün, nispeten olumlu anlamda, kendisini küresel krizden ayrıştırabilmiş olan Türkiye ekonomisinin, ivmesini reformların desteğiyle sürdürebilmesidir." dedi. Raporu hazırlayan Deloitte Ekonomi Danışmanı Dr. Murat Üçer ise mali kural uygulamasının yürürlüğe girmesinin, Türk ekonomisindeki olumlu görünümün sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıdığını bildirdi.

RAKAMLARLA DELOİTTE'UN ÖNGÖRÜLERİ

2010 büyüme tahmini: yüzde 6

2011 büyüme tahmini: yüzde 3,3

2010 enflasyon beklentisi: yüzde 7,5

2011 enflasyon öngörüsü: yüzde 7

2010 işsizlik beklentisi: yüzde 13'ün altı

Kaynak: Deloitte Ekonomik Görünüm 2010 Temmuz Raporu

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1011734&title=d...