Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kendi Adına ve Hesabına Bağımsız Çalışanlar İçin Prim Oranı PDF Yazdır e-Posta
22 Temmuz 2010
Image
KENDİ ADINA VE HESABINA BAĞIMSIZ ÇALIŞANLAR
 İÇİN PRİM ORANI
 
5510 - Madde: 81/g
 
 
Prim Oranı %
Malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi
20
Kısa vadeli sigorta kolları primi   (*)
2
Genel sağlık sigortası primi
12,5
Toplam
34,5
 
(*) % 1 ilâ % 6,5 oranları arasında uygulanan kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, 01.09.2013 tarihinden geçerli olmak üzere bütün işyerleri için tehlike sınıfı derecesi dikkate alınmaksızın % 2 olarak belirlenmiştir.
 
Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olanlar, anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortaklar ile tarımsal faaliyette bulunanlar için prim oranı uzun vadeli sigorta kolları, kısa vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası prim oranların toplamıdır.
 
 Aylık prime esas kazanç, 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırı ile üst sınırı arasında kalmak şartı ile kendileri tarafından beyan edilecek günlük kazancın otuz (*) katıdır. Bu sigortalılar tarafından Kurumca belirlenen sürelerde aylık prime esas kazanç beyan edilir. Beyanda bulunmayan sigortalıların aylık prime esas kazancı, prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz katı olarak belirlenir.
 
 Sigortalı aynı zamanda işveren ise aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalıların prime esas günlük kazancının en yükseğinin otuz katından az olamaz.
 
(*) Köy muhtarları ile tarımsal faaliyette bulanlar için “otuz” ibaresi 2008 yılı için “onbeş” olarak uygulanır ve prime esas günlük kazancın otuz katını geçmemek üzere her yıl bir puan artırılır. (G. Madde:16)