Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Tarifesi PDF Yazdır e-Posta
22 Temmuz 2010

 

19/01/2013 tarihli ve 28533 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6385 sayılı "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile 5510 sayılı Kanunun Prim oranları ve Devlet katkısı başlıklı 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi 1 Eylül 2013 tarihinden geçerli olmak üzere aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

Yürürlükteki düzenleme:

Yeni düzenleme (1 Eylül 2013 tarihinden itibaren):

c) Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, yapılan işin iş kazası ve meslek hastalığı bakımından gösterdiği tehlikenin ağırlığına göre % 1 ila % 6,5 oranları arasında olmak üzere, 83 üncü maddeye göre Kurumca belirlenir. Bu primin tamamını işveren öder.

"c) Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının %2'sidir. Bu primin tamamını işveren öder. Bu oranı %1,5 oranına düşürmeye ya da %2,5 oranına artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir."

 

Yukarıdaki tablodan da görülebileceği gibi 4/a (SSK) kapsamında sigortalı çalıştıran işverenler ile 4/b (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalılar için kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, 1 Eylül 2013 tarihinden geçerli olmak üzere, % 2 olarak uygulanacaktır. Ayrıca yapılan bu düzenlemeye paralel olarak, 5510 sayılı Kanunun "Kısa vadeli sigorta kolları prim tarifesi ve işkollarının ve işlerin tehlike sınıf ve derecelerinin belirlenmesi" başlıklı 83 üncü ve "Tehlike sınıf ve derecelerini etkileyebilecek değişiklikler" başlıklı 84 üncü maddesi yine aynı tarihten geçerli olmak üzere yürürlükten kaldırılmıştır.