Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Çalışma Bakanı: Emekli maaşlarını 3 günde bağlamayı hedefliyoruz PDF Yazdır e-Posta
22 Temmuz 2010

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, daha önce emekli maaşına bağlanma müracaatlarına 50 günde cevap verebildiklerini, yapılan düzenlemelerle bu sürenin 31 güne indirildiğini söyledi.

Emeklilik işlemlerinde e-devlet uygulamalarının kullanılacağını aktaran Dinçer, emekliye ayrılanların maaşa bağlanma süresini 3 güne indirmek istediklerini dile getirdi.

Ulaştırma Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı arasında Sosyal Güvenlik Kurumu'ndaki basılı bilgi ve belgelerin e-devlet hizmetlerinde kullanılabilmesine ilişkin işbirliği protokolü imzalandı. Belgelerin elektronik ortama atılmasıyla emekli aylığı bağlama süresinin 3 güne indirilebileceğini söyleyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bunun için bürokrasinin tuş edilmesi gerektiğini kaydetti. Akıllı arşiv kentleri oluşturulduğunu aktaran Yıldırım, kurumların ellerindeki bütün yazılı kâğıt dokümanları elektronik ortama atacağını, bu projenin iki yıl içinde hayata geçeceğinin altını çizdi. Çalışmayı TÜRKSAT'ın yürüteceğini vurgulayan Yıldırım, ardından Çalışma Bakanlığı'na devredileceği bilgisini verdi. Çalışma Bakanı Dinçer ise projeyle 81 ildeki her türlü bilgi ve belgeyi elektronik ortama atacaklarını bildirdi. Emeklilerle ilgili hizmetlerin daha etkin ve hızlı sunulmasının önünde bazı eksiklikler bulunduğuna işaret eden Dinçer, projenin avantajlarını şöyle sıraladı: "Bu projeyle 81 ildeki üç ayrı kuruma (SSK, Bağ Kur ve Emekli Sandığı) ait her türlü bilgi ve belgeyi elektronik ortama atıp kolayca ulaşılabilir hale getireceğiz. Vatandaş, birden fazla ilde ya da birden fazla sosyal güvenlik kurumunda çalışmış ise bu projeden sonra bu kişiye ait işlemleri birkaç saniyede görebileceğiz. İş akışımız hızlanacak, verimliliğimiz artacak ve vatandaşların emeklilikleriyle ilgili işlemlere dair erişilebilirlik hızlanacak."

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, projeyi 1,5 yıl içinde bitirmeyi taahhüt ettiklerine dikkat çekti. Projede emekliliğine 1 yıl kalan vatandaşların evraklarına öncelik verilecek. Bir basın mensubunun "Araya tanıdıklar sokmama rağmen işlemler günlerce sürdü. Bunun için memurlara denetim yapacak mısınız?" sorusu üzerine Yıldırım, bunun için sadece e-devletin yeterli olmayacağını, zihinsel değişim dönüşümün şart olduğunu söyledi. Yıldırım, işlemlerin hızlanması için bürokrasiyi tuş etmek gerektiğini ifade ederek, "Şu anda direnç var. Bürokrasinin değişimi dönüşümünden bahsediyoruz. Geleceksin, memurun önünde ellerini bağlayacaksın, gözlerinin içine bakacaksın, sonra tekrar işine dönecek. Bütün kavgamız bunun için. Bürokrasiyi tuş etmek için. Yani tuşların altına yerleştirmek için. Tuşa indirgeyeceğiz." değerlendirmesini yaptı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1007565&title=c...