Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İhracat iadeleri geçen yılın gerisinde kaldı PDF Yazdır e-Posta
17 Temmuz 2010

İhracat sürekli artarken Maliye, iadelerde ketum davranıyor. Bu yolla iadelerde geçen yılın gerisinde kalındı. Yılın ilk altı aylık bütçe gerçekleşmeleri, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklandı. Maliye verilerine göre, geçen yıl ocak-haziran döneminde 4 milyar 737 milyon liralık ihracat iadesi yapıldı. Bu yılın ilk 6 ayında ise ihracatta iade 4 milyar 487 milyon lira olarak gerçekleşti. Aylık bazda geçen yılın biraz üstüne çıkıldı. Geçen yıl haziranda 816.6 milyon liralık iade yapılmışken bu yılki iade miktarı 840.6 milyon lira oldu. İhracat, yılın başından beri artış ivmesini sürdürüyor. Buna karşılık ihracatçıya yapılan KDV iadeleri, yılın ilk altı ayında geçen yılın gerisinde kaldı. Geçen yıl küresel kriz yaşanmasına rağmen iade miktarı daha fazlaydı. Bu yıl yapılan ihracat için geçen yıldan 250 milyon lira daha az iade ödemesi yapılmış oldu. Maliye, ihracatçıya yapılan ödemelerde sistemi bu yılın başında değiştirdi. Bazen ayları alan iade ödemelerinin, 24 saatte verilebilir duruma geleceği dile getirilmişti. Ancak bir süredir yeni sistemde sıkıntılar yaşandığı dillendirilmeye başlanmış, iadelerin bekletildiği ifade ediliyordu. Maliye ise bu iddiaları kabul etmiyor ve büyük ölçekli birçok firmanın artık sisteme adapte olduğunu, bazı küçük şirketlerde sorun olduğunu ileri sürüyor.

Haziranda biraz arttı


İadelerde yılın başından beri geçen yılın gerisinde kalındı. Ocak ayında 647.4 milyon lira olan iade, geçen yıl ocak ayında 782.3 milyon liraydı. Mart ayında geçen yılın bir miktar üzerine çıkıldı. Geçen yıl martta 947.2 olan iade, bu yılın mart ayında 979 milyon liraya yükseldi. Ancak ihracatın çift haneli büyüdüğü aylarda yani nisan ve mayısta iade, yine geçen yılın aynı aylarına göre düşük kaldı. Son olarak haziranda kısmi bir artış oldu. Geçen yıl 816.2 olan iade miktarı, bu yılın haziran ayında 840.6 milyon liraya çıktı. İhracat iadelerinin de içinde olduğu toplam iadeler ise hızlı artıyor. Toplam red ve iadelerde ise yıllık tahminin yarısı geçildi. 2010 bütçesinde red ve iadeler için 19.8 milyar liralık bir harcama yapılacağı öngörüldü. Altı aylık gerçekleşme ise 12.4 milyar lira oldu. Yani tahmin edilen iadenin yüzde 63'ü kullanılmış oldu. Red ve iadeler ‘vergi' ve ‘asgari geçim indirimi' olmak üzere ikiye ayrılıyor. Vergi iadeleri içinde ihracat iadelerinin yanı sıra diğer başka vergilerden kaynaklanan iadeler de yer alıyor. Toplam vergi iadeleri 8.9 milyar, asgari geçim indirimi de 3.5 milyar lira olarak gerçekleşti.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=142022