Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Çalışana, iş güvenliği yoksa çalışmama hakkı geliyor PDF Yazdır e-Posta
15 Temmuz 2010

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca hazırlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı Taslağı, işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine ilişkin bir dizi yenilik getiriyor. Bu önlemler çerçevesinde çalışan, işyerinde ciddi ve yakın tehlikeyle karşı karşıya kalırlarsa güvenli ortam sağlanıncaya kadar çalışmaktan kaçınma hakkına sahip olacak.

İşçi ve işveren sendikaları konfederasyonlarının görüşüne sunulan taslağın yasalaşması halinde, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin hükümler ilk kez özel bir kanunla düzenlenmiş olacak. Taslakla getirilen düzenlemeler, kamu ve özel sektöre ait bütün işlere, işyerlerinde ve bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekilleri, çırak ve stajyerler dahil tüm çalışanlara uygulanacak. Düzenlemeler, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ve genel kolluk kuvvetlerinin eğitim, operasyon, tatbikat ve benzeri kendine özgü faaliyetlerinde, sivil savunma ve acil durum birimlerinin eğitim, tatbikat ve afetlere müdahale gibi faaliyetlerinde, ev hizmetlerinde, çalışan istihdam etmeksizin kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi yapanlar hakkında uygulanmayacak.

Maliyet çalışana yansıtılmayacak
Taslağa göre işveren, çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlamak için mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dahil gerekli her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapmakla ve alınan tedbirlere uyulup uyulmadığını izlemek ve denetlemekle yükümlü olacak. İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin maliyeti çalışanlara yansıtılamayacak.

Çalışanlar, ciddi ve yakın tehlike ile karşı karşıya kalmaları halinde işverene veya işveren vekiline başvurarak durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasına karar verilmesini talep edebilecek. İşveren veya işveren vekili durumu derhal inceleyerek karar verecek. Karar, çalışana yazılı olarak bildirilecek.

İşveren veya işveren vekili, çalışanın talebi yönünde karar vermemesi halinde çalışan, gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbiri alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabilecek. Çalışanlar, ciddi ve yakın tehlikenin önlenemez olduğu durumlarda işyerini veya tehlikeli bölgeyi terk edebilecek. Çalışanların bu davranışları nedeniyle hakları kısıtlanamayacak, isterse çalışan iş sözleşmesini feshedebilecek.

İşveren, işyerinde işin özelliğini dikkate alarak çalışanların sağlık ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapacak, görev verirken çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önünde tutacak, hayati ve özel tehlike bulunan yerlere bilgi ve talimat verilenler dışındaki çalışanların girmemesi için gerekli tedbir alacak. Risk değerlendirmesinde, genç, yaşlı, özürlü çalışanlar ile gebe veya emziren kadınlar gibi özel politika gerektiren gruplar ile kadınlar özel olarak dikkate alınacak.

İş sağlığı ve güvenliği bakımından teftişe yetkili iş müfettişleri işyerinde hayati tehlike oluşturan bir husus tespit ederse, işi durdurabilecek. İş durdurulduğunda işveren çalışana ya ücretini ödeyecek ya da başka bir iş verecek. Hayati tehlike giderilmeden iş yapılmayacak. Düzenlemelere aykırı davranan işverenlere 100 lira ile 8 bin lira arasında değişen miktarlarda idari para cezası verilecek.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=141936&am...