Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İstihdamı frenleyen fazla mesaiye yeni sınır yolda PDF Yazdır e-Posta
15 Temmuz 2010

Ekonomiden sorumlu bakanların "Fazla mesai yüzünden istihdam artmıyor" eleştirilerinin ardından, fazla mesai uygulamasına yeni sınırlama yolda. İstihdam paketi için yapılan çalışmalar sırasında, fazla mesaiyi düzenleyen yasalarda sınırlama yapılması kararlaştırıldı. Buna göre, iş yasasındaki iki farklı düzenlemeye dayanılarak haftada 66 saatlik çalışmaya izin verilebiliyor. Yetkililer bu 66 saatlik düzenlemeyi, 60'ın altına çekmeyi ve denetimleri sıkılaştırmayı öngörüyor. İstihdamda istenilen artışın olmamasını fazla mesaiye dayandıran açıklamalar son dönemde sıklaştı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da, son dönemde bu yönde açıklamalar yapmaya başladı. Fazla mesai konusu, istihdam stratejisinde de tartışılan konular arasında bulunuyor. Yapılan belirlemelere göre iş kanunu kapsamında haftalık ortalama çalışma süresi 45 saat olarak belirleniyor. Bu sürenin fazla mesai gündeme geldiğinde ortalama 48 saat olması gerekiyor. Ancak iş kanununda yer alan ‘denkleştirme' düzenlemesi, bu rakamın daha da yukarı çıkmasına neden olabiliyor.

66 saat geriye çekilebilir
Denkleştirme düzenlemesine göre tarafların anlaşması durumunda haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine günde 11 saati aşmamak koşuluyla farklı şekilde dağıtılabiliyor. İki aylık bir süre için uygulanabilen denkleştirme, toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar artırılabiliyor. Bu yasaya dayalı olarak birçok işletme de, işyerlerinde haftalık 66 saatlik uygulamayı gündemine alıyor.

İstihdam stratejisi için çalışılırken 66 saatlik sürenin daha da geriye çekilmesi gündeme geldi. Bu çerçevede 66 saatlik sürenin 60'ın altına çekilmesi planlanıyor. Denkleştirmeyle ilgili yasa maddesinde yapılacak denetimlerle söz konusu süre, 50-55 saate çekilecek. Yapılacak denetimlerde de bu hususa dikkat edilecek. Yetkililer, fazla mesaileri kayıtlara bakarak belirlediklerini, yeni dönemde de bu yönteme devam edeceklerini belirtiyor.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=141935&am...