Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şirketler arası ilk e-faturayı Filli Boya kesti PDF Yazdır e-Posta
14 Temmuz 2010

E-devlet, e-imzadan sonra şirketler arasında e-fatura dönemi başladı. Martta yapılan düzenleme ile hayata geçirilen sistemin altyapısının tamamlanmasının ardından Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan izin alan 63 şirket birbirlerine elektronik ortamda fatura kesmeye başladı. Sistemi kullanabilmek için hem fatura kesenin hem de alanın Elektronik Fatura Kayıt Sistemi (EFKS)'ye kayıtlı olması gerekiyor. Şirketler arası ilk elektronik fatura Filli Boya tarafından kesildi.

Arşivlemede kolaylık sağlayacak
Filli Boya'dan yapılan açıklamaya göre, 1 aylık hazırlık sonunda geçilen sistemin özellikle hız anlamında faydalar sağladığı belirtildi. Filli Boya yetkilisi, şunları söyledi: "Yeni sistem arşivleme ve bir nüshanın saklanması gibi zorunlulukları ortadan kaldırdı. Ek maliyetin bulunmadığı sistemde, bayilerinin entegrasyonu için çalışmalara başlandı. Şimdilik sadece Anonim ve Limited şirketlere sunulan bu kolaylığın farklı türdeki şirketleri de kapsaması gerekiyor."

Faturalar çevre dostu oldu
Uygulamanın ilk ayağı kurumların bireylere e-fatura kesmesiyle başladı. Sisteme kayıtlı Avea, Turkcell, TTNET, Bursa Şehir içi Doğalgaz Dağıtım AŞ, Türk Telekom ve Vodafone isteyen abonelerine faturalarını elektronik ortamda göndermeye başladı. Firmaların bireylere gönderdiği bütün elektronik faturalar e-posta ile gönderilirken birer nüshası aynı zamanda http://www.efatura.gov.tr adresinde de saklanıyor.

Anonim ya da limited şirket sahipleri Gelir İdaresi Başkanlığı'na e-fatura izni için başvuruda bulunuyor. Ayrıca firmalar e-faturalarda kullanılacak ‘Mali Mühür' ve gerekli güvenlik sertifikaları için TÜBİTAK'ın ilgili birimlerine başvuruyor. E-fatura kesme izni verilen firmanın 1 yıl içinde gerekli altyapıyı kurması şart. Altyapı ve izinler alındıktan sonra e-fatura kesilebiliyor. Ancak hem fatura kesen hem de kesilen firmanın sisteme dahil olması gerekiyor. EFKS' ye kayıtlı olan firmalar arasında başlayan uygulamada mali mühür kullanarak fatura kesilebiliyor.

Öte yandan Turkcell Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, 2009 yılından bu yana bireysel müşterilerine sundukları e-fatura hizmeti ile 293 ton kağıt ve 5 bin 895 ağacın kurtarıldığını ifade etti. Avea Müşteri Hizmetlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Orçun Onat ise mayıs ayı itibariyle 1.1 milyonu aşkın abonelerinin e-fatura sistemine geçtiğini belirterek bunun 17 bin 500 ağaç kurtardığını kaydetti.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=141899