Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ev kadınlarına sigorta göründü PDF Yazdır e-Posta
12 Temmuz 2010

AB ev kadınlarına sigorta zorunluluğu için düğmeye bastı. Bu karar Türkiye'deki 12 milyonu aşkın ev kadını için de umut oldu. Çünkü, Türkiye de bu konuda adım atacak.

Ev kadınlarına  sigorta göründü

Avrupa Birliği (AB), 'yardımcı eş' olarak ifade edilen ev kadınlarına sigorta zorunluluğu getiriyor. Bunun için de üye ülkelere 2 yıllık geçiş süresi verilecek.

Bu karar, AB ile müzakereleri sürdüren Türkiye'de yaşayan 12 milyonu aşkın ev kadını için yeni umut oldu. Müzakere sürecinde, çalışma hayatına ilişkin fasıl açıldığında Türkiye de bu konuda adım atacak. Çalışma Bakanlığı şimdiden hazırlıklara başladı. Bunun için ilk adım evlerde çalışan gündelikçi kadınlar ve bakıcılara sigorta zorunluluğu olacak. AB, 'yardımcı eşleri' de sosyal güvenlik kapsamına almak için düğmeye bastı.

Serbest meslek sahibi eşine bağımlı yaşayan, onun ölümü, iflası ya da boşanma durumunda ciddi mağduriyet ve yoksul kalma riski ile karşıya karşıya kalan ev kadınları da sigortalı olacak. AB düzeyinde ilk kez uygulanacak bu düzenleme ile ev kadınları emekli maaşı, doğum izni de dahil olmak üzere, talep etmeleri halinde bütün sosyal haklara sahip olabilecek. Düzenlemenin Bakanlar Konseyi tarafından onaylanmasının ardından, üye ülkeler 2 yıl içinde ulusal mevzuatlarını buna göre düzenleyecek. Uygulamada sorun çıkması halinde 2 yıl daha ek süre verilebilecek. Üye ülkeler haklar ve ödemeler konusunda katkı düzeylerini bütçelerine göre belirleyecek.


http://www.takvim.com.tr/Ekonomi/2010/07/12/ev_kadinlarina_s...