Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Teşvik alan işverene kötü haber! PDF Yazdır e-Posta
01 Temmuz 2010

İstihdam paketinin en önemli başlığını oluşturan kadın ve gençlere sağlanan istihdam teşviği 1 Temmuz’da sona eriyor.

 

İstihdam paketinin en önemli başlığını oluşturan kadın ve gençlere sağlanan istihdam teşviği 1 Temmuz’da sona eriyor. Teşvik uzamadığı için kadın ve genç işçi istihdam eden işveren, Perşembe gününden itibaren sigorta primine ait işveren payını ödemek zorunda kalacak

 

Hükümetin 2008 yılında getirdiği ve geçtiğimiz yıl da süresini uzattığı kadın ve genç işçi istidamında prim teşviği uygulamasında son güne girildi. Kadın ve genç işçi istihdam eden işverenlere uygulanan prim teşviği 1 Temmuz’da sona erecek. Hükümet bununla ilgili süreyi uzatmaya dönük herhangi bir adım atmadı. Buna göre kadın ve genç işçi istihdam eden işverenler, Perşembe gününden itibaren sigorta primine ait işveren payını ödemek zorunda kalacak.

 

Hükümetin istihdamı artırmak için geçen yıl uzattığı özel teşvik düzenlemesine göre 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük erkekler ile yaş şartı aranmaksızın 18 yaşından büyük kadınların istihdamında, asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisseleri, 5 yıl süreyle kademeli olarak İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanıyordu. Teşvik kapsamında 2008’de 9 bin 931 işyeri bu teşvikten yararlandı. 2009’da bu rakam 19 bin 534’e, Mart ayı itibarıyla da 22 bin 82’ye çıktı. Teşvik kapsamında toplamda 30 bin 986 kadın, 29 bin 945 erkek olmak üzere 60 bin 931 kişi istihdam edildi.

 

Yeni yasa geriye dönük olabilir

 

Hükümetin halen üzerinde çalıştığı istihdam paketinde temel hedefler belirlenmiş ve 2023’e kadar izlenecek yol haritası da ortaya konulmuştu. Bu kapsamda hükümetin genç işsizliğindeki yüksek rakamları indirmeye, ayrıca kadın ve genç istihdamını artırmaya dönük hedefleri başı çekiyor. Bunun için de yetkililer, Temmuz ayı sonuna kadar açıklanması beklenen istihdam paketinde, genç ve kadın istihdamı teşviklerine ilişkin kararın, geriye dönük bir tarihten geçerli olacak şekilde çıkarılabileceğine dikkati çekti.