Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kısa çalışmadan kriz şartı çıkarılıyor PDF Yazdır e-Posta
30 Haziran 2010

Kriz boyunca birçok firmanın cansuyu olan kısa çalışma ödeneğinde yeni düzenlemeler yolda. işverenlerin kriz şartı kaldırılması önerisine Türk-İş ‘suistimal olur' diye karşı çıktı.

2009 yılında yaşanan krizde birçok firmanın ayakta kalmasına yardımcı olan kısa çalışma ödeneğine yeni düzen kapıda. Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK), kısa çalışma ödeneğiyle ilgili yeni düzenlemeler için bir alt komisyon oluşturdu. Komisyon tarafından hazırlanan rapora işverenlerin önerisiyle, ‘kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için genel kriz olması' koşulunun kaldırılması önerisi girdi. Raporda, sektörel ekonomik krizlerde işverenlerin bu fondan yararlanmasını öngörecek değişiklik yapılması da öneriliyor. Türk-İş'in "Suiistimale yol açar" diyerek karşı çıktığı öneriler YOİKK üst komisyonunda da kabul görürse, yeni düzenlemeler zaman geçirilmeden hayata geçirilecek.

Kriz döneminde koşulları esnetilen ve faydalanma süresi çeşitli düzenlemelerle uzatılan kısa çalışma ödeneği, YOİKK'in de gündemine girdi. Kısa çalışma ödeneği, işverenin, genel ekonomik kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak önemli ölçüde azaltması veya işyerinde faaliyeti tamamen veya kısmen geçici olarak durdurması hallerinde, talebinin uygunluğunun bakanlıkça tespiti durumunda devreye giriyor ve işçilere ücretlerinin belli bir bölümü İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödeniyor. Kriz döneminde yapılan düzenlemelerle hem kısa çalışma ödeneğinden yararlanma süresi artırıldı hem de işyerlerinden istenilen talepler yumuşatıldı.

Kriz ifadesi çıkarılsın
YOİKK'in bu konuyla ilgili olarak işveren, işçi ve bürokrasi temsilcilerinden oluşturduğu alt komisyon konuyu gündemine aldı. Edinilen bilgilere göre komisyon yaptığı çalışmalar sonucunda işverenlerin istemiyle kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için ‘genel kriz' koşulunun kaldırılmasını istedi. Ekonomik anlamda zora giden şirketlerin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi yönünde değişiklik yapılması öngörülen raporda, sektörel kriz durumlarında da kısa çalışma ödeneğinin devreye girmesi öngörüldü. Raporda bu yöndeki teklifler yer alırken Türk-İş'in itirazına da yer verildi. Buna göre, Türk-İş söz konusu kolaylaştırmaların yapılması durumunda işçilerin haksız durumlarda mağdur edileceği görüşünü savunuyor. Alt komisyon tarafından hazırlanan rapor, bir üst komisyona gönderildi. Burada da da benimsenirse söz konusu değişiklik için düğmeye basılacak

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=141413