Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Turizm Belgeli Yatırım ve İşletmelere Elektrik Enerjisi Desteği Hakkında Karar PDF Yazdır e-Posta
29 Haziran 2010

29.06.2010 tarih ve 2010/478 sayılı Turizm Belgeli Yatırım ve İşletmelere Elektrik Enerjisi Desteği Hakkında Karar 29.06.2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak, 16.07.2009 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.

Kararnamenin yasal dayanağı 12.03.1982 tarih ve 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nun 16. maddesidir. Bu maddede, turizm belgeli yatırımların ve işletmelerin elektrik, gaz ve su ücretlerini o bölgedeki sanayi ve meskenlere uygulanan tarifelerden en düşüğü üzerinden ödemeleri öngörülmektedir.

Turizmi Teşvik Kanunu’nun 16. maddesinde yer alan enerji desteğinin uygulanmasına ilişkin daha önce yürürlükte bulunan 2006/10921 sayılı Bakanlar Kurulu kararı 16.07.2009 tarihinde yayımlanan 2009/15199 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında karar ile kaldırılmıştır. Böylece bu tarihten itibaren enerji desteği uygulamasının işlerliği kalmamıştır.

Bu defa 29.06.2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2010/478 sayılı Karar ile enerji desteğine yeniden işlerlik kazandırılmıştır.

Öte yandan, yeni Karar 2006/10921 sayılı Kararın yürürlükten kaldırıldığı tarih olan 16.07.2009 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe konarak desteğin kesintisiz uygulanması sağlanmıştır.

Kararnameyle yapılan düzenleme aşağıda özetlenmiştir.

1. Destekten Yararlanabilecekler

Enerji desteği, Turizm Belgeli (Turizm Yatırım Belgesi ve Turizm İşletme Belgesi) yatırım ve işletmelere sağlanmaktadır.

2. Destekten Yararlanamayacaklar

Karara göre 5084 sayılı Kanun kapsamındaki illerde enerji desteğinden yararlananların, aynı dönem için mükerrer olarak destekten yararlanmaları olanaklı değildir.

Buna göre, 5084 sayılı Kanun kapsamında enerji desteğinden yararlanmayanlar 2010/478 sayılı Kararname kapsamında destekten yararlanabilirler. Bunun için 5084 sayılı Kanun kapsamında destekten yararlanılmadığına ilişkin, 2008/1 sayılı Enerji Desteğinin Uygulanmasına İlişkin Tebliğ ile oluşturulan Enerji Desteği Komisyonundan alınacak bir yazının destek başvurusu sırasında ibrazı gerekmektedir.

3. Destek Tutarı

Destek tutarı, şantiye dönemi dahil tüketilen elektrik enerjisi giderlerinin; tesisin bulunduğu ildeki mesken ve sanayi abonelerine uygulanan tarifelerden en düşüğü ile kendi abone grubuna uygulanan tarife arasındaki fark kadardır.

4. Destek Prosedürü

a) İlk Destek Başvurusu

Enerji desteğine ilk başvuru İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne aşağıdaki belgelerle yapılır:

- Yetkililerce imzalanmış dilekçe

- Taahhütname (Örneği Kararname ekinde)

- Vergi dairesi, vergi kimlik numarası, aktarım yapılacak banka bilgileri

- Abonesi olunan bölge dağıtım şirketi veya özel tedarikçinin adı ve abone numarası

- 5084 sayılı Kanun kapsamında enerji desteğinden yararlanılmadığına ilişkin Enerji Desteği Komisyonundan alınacak yazı.

b) İlk Destek Başvurusu Sonrası Başvurular ve Destek Prosedürü

Destek prosedürü aşağıdaki sırayla gerçekleşir:

- Destek başladıktan sonraki her dönem için belge örneğiyle birlikte yatırım veya işletmenin bulunduğu bölgede faaliyet gösteren dağıtım şirketine başvurulur.

- İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri tarafından yapılan inceleme sonucunda destekten yararlanabilecek yatırımlara veya işletmelere ilişkin il bazında hazırlanacak olan liste, Kararın 2 no.lu ekinde yer alan tabloya uygun olarak ilgili dağıtım şirketine gönderilir.

- Dağıtım şirketlerince, il müdürlüklerinden gelen bilgiler doğrultusunda aylık olarak destek tutarı hesaplanarak, destekten yararlanacak firmalara ilişkin liste il müdürlüklerine bildirilir.

- İl müdürlükleri tarafından yapılan incelemeler sonucunda, destek ödemesine hak kazanan firmalar tespit edilir.

- Yapılan son değerlendirmede desteğe hak kazanan firmaların destek ödemeleri banka hesaplarına aktarılır.

5. Müeyyideler

Bakanlar Kurulu kararında, haksız ödeme yapıldığının tespiti halinde, ödenen tutarların 6183 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde geri alınacağı, ayrıca cezai müeyyide gerektiren hallerde ilgililer hakkında gerekli işlemlerin yapılacağı hükme bağlanmıştır.

6. Yürürlük

29.06.2010 tarihli resmi Gazetede yayımlanan Turizm Belgeli Yatırım ve İşletmelere Elektrik Enerjisi Desteği Hakkında Karar, 16.07.2009 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Kararda, geçmiş dönemler için uygulamanın nasıl yapılacağına ilişkin bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Konunun bir Tebliğ ile duyurulacağı düşünülebilir.

Söz konusu Karar'a aşağıdaki bağlantı yoluyla ulaşabilirsiniz.

Turizm Belgeli Yatırım ve İşletmelere Elektrik Enerjisi Desteği Hakkında Karar (2010/478)