Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye 'itibar peşindekilere prim vermeyin' diyecek PDF Yazdır e-Posta
29 Haziran 2010

İlk varlık barışında Ali Türkan skandalı yaşanmıştı. Bu kez ise meçhul zenginin kendisi olduğunu açıklayan Namık Kemal Engin ortaya çıktı. Maliye ise ‘itibar kazanmaya çalışan kişilere prim vermeyin' açıklaması yapacak.

Varlık barışında kafa karışıklıkları bir türlü bitmiyor. Son olarak 7.1 milyar liralık meçhul zenginin kendisi olduğunu söyleyen Namık Kemal Engin'den sonra Maliye suskunluğunu yine bozmadı. Yetkililer, Engin'in meçhul zengin olmadığını söylerken gerçekten meçhul zengin olsa bile bunun kendileri tarafından doğrulanmayacağını belirtti. Meçhul zenginin bildirimi güneyden bir vergi dairesinden yaptığı kulislerde konuşulmuştu. Eğer Engin gerçekten meçhul zenginse de parayı getiremediği ortaya çıkmış olacak. Engin'in ödemesi gereken 140 milyon liralık vergiyi de ödemediği ileri sürülüyor. Öte yandan Maliye'nin bir uyarı yapmaya hazırlanıyor. Bazı kişilerin piyasada meçhul zenginin kendisi olduğunu belirterek itibar kazanmaya çalıştığını kaydeden yetkililer, bu tip kişilere itibar edilmemesi yönünde genel bir açıklama yapabileceklerini söyledi.

Engin'in bahsettiği hisse senetleri bildirimlerine ise Maliye'nin son açıkladığı verilerde rastlanmadı. Maliye verilerine göre hisse senedi olarak yurtdışından doğrudan bildirim yapan kişi sayısı 8. Bu 8 kişiler toplam 5.9 milyon liralık beyanda bulundu. Bankalar aracılığıyla elinde hisse senedi olduğunu söyleyenlerin sayısı ise 19. Bu kişiler de 66.9 milyon liralık bildirimde bulundu. Yurtdışından hisse senedi olarak 73 milyon liralık bildirim var. Yine menkul sermaye başlığı altında ‘Diğer menkul kıymet' kalemi adı altında 15 kişinin beyan ettiği 2 milyar liralık bir bildirim bulunuyor. Ancak bu da yine söz konusu kişinin bahsettiği kadar yüksek değil. Eğer Engin meçhul zenginse bildiriminin büyük bölümünü ‘döviz' olarak yapmış olması gerekiyor.

Hisse senedinde büyük para yok

Geçen yıl uygulanan varlık barışında Ali Türkan olayı skandal yarattı. CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi 4 kişinin 64 ton altın getirmek için beyanda bulunduğunu ve buna ilişkin ize sistemde rastlanmadığını söyledi. Beyanda bulunduğuna ilişkin belge de sunamayan Engin, yurtdışında bazı şirketlerde kendisine ait hisse senedi olduğunu belirtti. Maliye'nin verilerine göre ‘menkul sermaye' altında yurtdışından doğrudan beyanname verenlerin sayısı 15 ve bunlar beyannamelerde 48 işlem bildirdi. Bunlardan 8 kişi 5.9 milyon liralık hisse senedi, 22 kişi 7 milyon liralık tahvil-bono, 15 kişi 2 milyar liralık diğer menkul kıymet, 3 kişi de 21.6 milyon lira değerinde diğer sermaye piyasası araçları bildiriminde bulundu. Yurtdışından bankalar aracılığıyla 807 milyon lira tutarında 45 kişi varlık bildiriminde bulundu. Buradaki dağılımda da; 19 kişi 66.9 milyon lira değerinde hisse senedi, 75 kişi tahvil ve bono olarak 72.5 milyon lira, 24 kişi diğer menkul kıymet olarak 664.5 milyon lira, 13 kişi de 3.6 milyon lira değerinde diğer sermaye piyasası aracı bildirdi.

MALİYE'NİN DE KAFASI KARIŞIK

Maliye geçen hafta varlık barışına ilişkin detaylı rakamları internet sitesine koydu. Tablolarda yanlışlık olduğu anlaşılınca Maliye tabloları yeniledi. Tablolar ‘işlem sayısı' ile ‘beyanname sayısı' olarak ikiye ayrılarak gösterildi. Toplam 64 bin 567'lik beyanname sayısında bir değişiklik yok. Ama dövizle yapılan bildirimlerde toplam beyanname sayısı 7135, beyannamelerde bildirilen toplam dövizli işlem sayısı 9088. Altınla ilgili yapılan bildirim sayısı 456'yken, verilen beyanname sayısı 407, menkul sermayede 584 bildirim yapılırken verilen beyanname sayısı 372. Yetkililer, varlık barışında beyanda bulunanların bir beyannameyle birden fazla işlem bildirdiklerini tablolarda da bu nedenle bir karışıklık olduğunu, şimdi düzeltme yoluna gittiklerini belirtti.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=141371