Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye, 'kod' ile ilk ayda 1000 naylon fatura yakaladı PDF Yazdır e-Posta
28 Haziran 2010

Image

Bu yılın ocak ayında değiştirilen yeni kod sisteminin ilk uygulama sonuçları açıklanacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni sisteme geçildikten sonra ihracat vergi iadelerinde nasıl bir gelişim olduğunu, ne kadarlık ödeme yapıldığını, kaç naylon fatura tespit edildiğinin 4 aylık sonuçlarını kamuoyuna açıklamaya hazırlanıyor. Yetkililer, yeni sistem devreye girdikten sonra ilk ayda 1000'e yakın naylon fatura tespit ettiklerini, büyük şirketlerin çoğunluğunun yeni sisteme adapte olduğunu dile getirdi.

Kod sisteminin temeli, 2001 yılında çıkarılan 84 sayılı KDV tebliğine dayanıyor. Bu tebliğ üzerinden Maliye bir kodlama sistemi oluşturdu. 9 başlıkta toplanan bu kod sistemi içinde; sahte ve yanıltıcı belge düzenleyen veya kullananlar ve bunların ortakları, belgelerinin çalındığını veya kaybolduğunu bildirenler, adresinde bulunamayanlar, defter ve belge ibraz etmeyenler, haklarında rapor olmasa bile sahte belge kullananlar, kendilerinden habersiz belgeleri taklit edilenler kodlandı. Özellikle varlık barışı zamanında yoğun baskılar üzerine iş âlemi ‘iş yapamaz' duruma düşünce, sistem 2010 yılının başında değiştirildi. Ancak sistem yeni sorunları da beraberinde getirdi. İş âlemi yeni sistemde de iş yapılamadığına yönelik eleştirilerini gündeme getirmeye devam ediyor.

10 bin iade başvurusu


Buna karşılık Maliye yetkilileri, sisteme aylık 10 bine yakın iade başvurusu geldiğini, sistemin artık sorunsuz işlediğini belirterek, özellikle büyük şirketlerin bu duruma adapte olduğunu ve bir sorun yaşanmadığını dile getirdiler. Bazı mükelleflerin "100 lira iade talebinde bulundum, 100 liramı da alayım" düşüncesinde olduğunu dile getiren yetkililer, "Sistem naylon faturayı anında tespit ediyor. Mükellefler de listelerden kimin sahte fatura kullandığını görebiliyor. Son dönemde mükellefler sürekli düzeltme gönderiyor" dediler. Yetkililer ayrıca sistem konusunda çok iddialı olduklarını ve özellikle Gelir İdaresi'ne şikâyet bazında bir başvuru gelmediğini de vurguladılar. Yetkililer, mükelleflerin yaşadıkları sıkıntı konusunda Gelir İdaresi yetkililerini arayabileceklerini, ayrıca bilgi edinme başvurusu da yapabileceklerini kaydettiler.

Bu arada mayıs ayı sonu itibariyle de iadelerde gerileme trendi devam etti. Mayıs ayında ihracatçılara 670.6 milyon liralık iade yapıldı. Geçen yılın mayıs ayında ise 770.6 milyon liralık iade yapılmıştı. 2010 yılının ilk beş ayında ihracatçıya yapılan iade 3.6 milyar lira olurken, geçen yıl aynı dönemde 3.9 milyar liralık iade yapılmıştı.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=141347