Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Borçlu belediyeler, SGK'dan para kaçırmanın yolunu buldu PDF Yazdır e-Posta
27 Nisan 2010

Belediyeler
borç uyanıklığı yaptı!

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) prim tahsilatında en çok zorlandığı kuruluşların başında belediyeler geliyor. Kimi belediyeler SSK primlerini hiç ödemiyor.

Kurumun 2 bin 577 belediyeden 3 milyar liradan fazla alacağı var. Alacaklarını tahsil etmek için banka hesaplarına el koymayı planlayan SGK, bu kez de belediyelerin uyanıklığı ile karşılaştı. Normal hesaplarındaki paralarına SGK tarafından haciz konulduğunu gören belediyeler, paralarını vergi gelir hesaplarında tutmaya başladı. Kanuna göre belediyelerin vergi gelirleri haczedilemiyor. Böylece SGK'nın hesaplardaki paralara haciz koyarak alacaklarını tahsil etme planı da suya düştü. Şimdi belediyelerin kapısını çalan SGK yetkilileri, borçlarını ödemeleri için başkanları ikna etmeye çalışıyor.

Borç batağındaki binlerce belediye, en fazla prim borçlarını aksatıyor. SGK ise alacaklarını tahsil yolu arıyor.

Bunun için hesaplarında para bulunan belediyelere haciz konulmaya başladı. Ancak bu kez belediyelerin vergi hesabı engeliyle karşılaşıldı. Belediye kanununa göre yerel yönetimlerin Çevre Temizlik ve Emlak Vergisi gelirleri haczedilemiyor. Bunu bilen belediyelerin büyük bölümü, diğer kalemlerden elde ettikleri gelirleri de vergi hesabında tutmaya başladı. Gelirlerin hangi kalemden oluştuğunun denetimi de yapılmadığı için belediyeler bu yolu kolaylıkla kullanıyor. Su, ulaşım ve benzeri kalemlerden elde ettikleri gelirleri de vergi geliri hesabına aktarıyor. Böylece bütün gelirleri vergi hesabında tutarken SGK'nın haciz uygulamasının da önüne geçtiler.

Öte yandan SGK'nın kaynağından kesinti konusunda da eli kolu bağlı. Yine belediyeler kanununa göre belediye gelirlerinin yüzde 40'ından fazlasına İller Bankası nezdinden haciz konamıyor. SGK'ya borcu bulunan belediyelerin çoğu da zaten gelirlerinin yüzde 40'ına vergi ve benzeri borçları sebebiyle el konan belediyeler. Bu sebeple SGK'nın primlerini tahsil edebilmesi için tek yol olarak belediye başkanlarını ikna etmek kaldı. Alacaklarını tahsil için başka çare bulamayan il müdürlükleri belediye başkanlarına ikna turları başlattı. Belediyeler vergi hesabı uyanıklığını keşfedene kadar SGK'nın hesaplara haciz koyma yöntemi işe yaradı. Haciz baskısı sebebiyle geçen yıl 42 milyon 915 bin lira ile SGK'ya en çok borç ödeyen belediye Adana Büyükşehir Belediyesi oldu. Borç ödemede Adana'yı, Kocaeli 35 milyon 285 bin lira, Sakarya 21 milyon 366 bin lira ve Van Belediyesi 10 milyon 171 bin lira ile takip etti. Bolu 6 milyon 695 bin lira, Şanlıurfa 5 milyon 726 bin lira, Ordu 5 milyon 280 bin lira, Kırıkkale 4 milyon 24 bin lira, Zonguldak 3 milyon 758 bin lira, Mardin Belediyesi de 390 bin 937 lira prim borcu ödemesi yaptı.

SGK'YA EN ÇOK BORCU OLAN BELEDİYELER*

Kocaeli 118.338

Adana 58.655

Şanlıurfa 51.904

Zonguldak 40.124

Ordu 28.503

Van 25.752

Mardin 25.011

Kırıkkale 24.190

Sakarya 21.605

Bolu 19.657

* Bin lira

zaman