Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Emekliye maaş farkında geriye dönük ödeme yok PDF Yazdır e-Posta
15 Nisan 2010

Image

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli maaşlarıyla ilgili intibak tartışmasının Anayasa Mahkemesi gündemine taşınması üzerine harekete geçti.

Kurum Başkanı Emin Zararsız, en kötü senaryoya göre hazırlık yaptıklarını söyledi. Zararsız, Mahkeme iptal kararı verse bile emeklilerin geriye dönük maaş farkı almasının söz konusu olmayacağını aktardı. İntibak düzenlemesi, 2000 yılından önce SSK'dan emekli olan 2 milyon 200 bin kişiyi ilgilendiriyor. Daha önce 13 farklı türde emekli maaşı hesaplandığı için, sistem değişikliklerinde intibak yapılmadığı için zamanla maaşlar arasında farklılıklar meydana gelmişti. Düzenlemenin hayata geçirilmesi halinde düşük maaşlı bazı emeklilerin aylıklarında belli oranda artış yapılacak.

Gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen SGK Başkanı Zararsız, Anayasa Mahkemesi'nin mevcut kanunun iptali yönünde bir karar vermesi halinde bunun maliyetinin 8,1 milyar TL olacağını dile getirdi. Kurum olarak Yüksek Mahkeme'ye savunma sunacaklarını kaydeden Zararsız, "Böyle bir düzenlemenin kamuoyuna yansıtıldığı şekliyle emeklilerin lehlerine sonuçlandığını düşünseniz bile 2 milyon 200 bin kişiyi ilgilendiriyor. Ancak bunlar birikimli bir maaş farkı almayacaklar." diye konuştu. Zararsız, bu konunun sürekli gündemde tutularak emeklilere duygu sömürüsü yapıldığını öne sürdü.

Emin Zararsız, borçlu işveren ve Bağ-Kurluların kurum il müdürlüklerine giderek 36 ay taksitlendirme yapabileceğini açıkladı. Zararsız, 36 ay taksitlendirmeye başvuranların ilk taksiti ödemeleri halinde sağlık karnelerinin açılacağını bildirdi. 2 milyonun üzerinde esnaf ve işvereni ilgilendiren taksitlendirmenin ilk 3 ayındaki faizin de ilerleyen günlerde yüzde 3'ten yüzde 2'ye indirileceğini anlattı. Şimdiye kadar 17 kez yeniden yapılandırma olduğunu belirten Zararsız, şimdi 18. yapılandırma için baskı yapıldığını vurguladı. Zararsız, yapılandırmalar için, "Çok da fazla getirisi olduğunu düşünmüyorum." eleştirisinde bulundu.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=973224&title=em...