Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Stopajda yerli-yabancı ayrımı kaldırıldı PDF Yazdır e-Posta
04 Nisan 2010

Maliye Bakanlığı, Anayasa Mahkeme-si'nin iptal kararının ardından stopaja ilişkin çalışmasını tamamladı.

Hazine bonosu ve tahvillerden alınan stopajda yerli ve yabancı arasındaki ayrım kaldırıldı. Devlet iç borçlanma senetlerinin alım ve satımında hem yerli hem de yabancı şahıs yatırımcıları yüzde 10 vergi ödeyecek. Anonim ve limitet şirketlerden yüzde sıfır stopaj alınacak. Kararın uygulanması için 8 Ekim'e kadar süre bulunuyor. Meclis'in konuyu anayasa paketinin ardından gündemine alması bekleniyor.

Hisse senedi alım satım kazançlarında ise mevcut uygulama devam edecek. Bu kalemde hem yerli hem de yabancı tüm yatırımcılar için yüzde sıfır uygulanıyor. Maliye yetkilileri büyük fonlardan vergi alınmamasının yabancı yatırımcıyı ürkütmeyeceğini söyledi. Maliye'nin çalışmalarını tamamlamasının ardından kararın uygulanması için 8 Ekim tarihine kadar süre bulunuyor. Meclis'in konuyu Anayasa Paketi'nin ardından gündemine alması bekleniyor.

Maliye Bakanlığı yerli ve yabancı yatırımcıların merakla beklediği kararını dün açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında yerli ve yabancı yatırımcılar için bütün menkul kıymet kazançlarına yüzde 10 oranında stopaj uygulanacağı konusundaki haberlere dikkat çekilerek, söz konusu haberlerin gerçeği yansıtmadığı kaydedildi. Hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetleri alım-satım kazançlarında yabancı yatırımcılar için yüzde sıfır stopaj uygulamasının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğine işaret edilerek, "Söz konusu karar 8 Ekim 2010 tarihinde yürürlüğe girecektir. Ancak, kararın yürürlüğe girmesi beklenmeksizin bir düzenleme yapılması amaçlanmaktadır. Bu çerçevede, yapılan çalışmalar neticesinde, yerli ve yabancı yatırımcılar açısından vergileme farklılığını ortadan kaldıran yeni bir sistemin uygulamaya konulması öngörülmüştür." denildi. Bakanlığın yerli ve yabancı yatırımcı arasındaki farkı kaldıran açıklamasına göre hisse senedi alım satım kazançlarında, mevcut şekliyle yerli ve yabancı tüm yatırımcılar için yüzde sıfır stopaj uygulamasına devam edecek. Devlet iç borçlanma senetlerinin alım satım ve itfa kazançlarında ise yerli-yabancı yatırımcı ayrımına dayalı stopaj uygulaması kaldırılıyor. Buna göre sermaye şirketleri (yatırım fonları dâhil) için yüzde sıfır oranında, diğer mükellefler (gerçek kişiler ve diğer kurumlar) için ise yüzde 10 oranında stopaj yapılması öngörülüyor. Düzenlemeyi değerlendiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uygulamanın bütçeye etkisine dönük soru üzerine, bütçenin zaten yılın ilk aylarına bakıldığında öngörülenin üzerinde bir performans gösterdiğini, bunun etkisinin çok sınırlı olacağını söyledi.

1,2 MİLYAR TL'LİK MALİYET RİSKE EDİLMEDİ

Anayasa Mahkemesi'nin 16 Ekim'de Gelir Vergisi Kanunu'nun 'Ücretlilerin yüzde 35'lik vergi tarifesine dahil olması, bono, yatırım fonu ve hisse senedinde yabancılara sıfır stopaj uygulaması ve yatırım indiriminde süre sınırlaması' hükümlerini iptal etmesi, buna ilişkin gerekçeli kararın da 8 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından gözler Maliye Bakanlığı'na çevrilmişti. İptale konu olan yabancılara sıfır stopaja ilişkin maliyet analizinin yapıldığı çalışmada bono, yatırım fonu ve hisse senedinde stopajın yabancılarda olduğu gibi yerlilerde de sıfırlanması halinde 1,2 milyar TL vergi kaybı oluşacağı hesaplanmıştı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=969169&title=st...