Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bilişim 2007 değerlendirme raporu (12.11.2007) PDF Yazdır e-Posta
12 Kasım 2007
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından hazırlanan “Bilişim'07 Değerlendirme Raporu”nda, 2007'nin, 2005 ve 2006 yılları gibi bilişim teknolojileri sektöründe beklenen projelerin başlatılmaya çalışıldığı, ancak çoğu kez hayata geçirilmesinde sıkıntılar yaşandığı bir yıl olduğu belirtildi. Raporda, telekomünikasyon sektöründeki serbestleşme sürecinin, bu yıl içinde pazarın ve teknolojinin gerektirdiği aşamaya ulaşmaktan oldukça uzak kaldığı, mevzuat çalışmalarında belirli bir aşama kaydedilmiş olmakla birlikte, bu alandaki eksikliklerin tamamlanamadığı görüşüne yer verildi.

Telekom hizmetleri alanındaki rekabetin beklenen düzeye ulaşamamış olmasından dolayı son kullanıcıya fiyat ve servis açısından çok seçenekli hizmet sunulamayan bir dönem yaşandığı belirtilen raporda, 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”un, içeriği ve getirdiği mekanizmalar açısından Türkiye'nin AB'ye katılma süreci ve bilgi toplumu hedefleriyle uyumlu olmadığı kaydedildi.

Kamu İhale Kurumu mevzuatının bilişim teknolojileri sektöründeki uygulama zorluğundan kaynaklanan nedenlerden dolayı, sektördeki önemli şirketlerin kamu ihalelerinden yasaklandığına dikkat çekilen raporda, 2007 yılında, bilgi toplumuna dönüşüm konusunda siyasal sahiplenme ve ilginin sürdüğü, ancak bu tutumun Türkiye'yi bilgi toplumu hedefine yöneltmeye yetmediği, Türkiye'nin rotayı henüz bilgi toplumuna yöneltmediği değerlendirmesi aktarıldı.

“SERBESTLEŞMEDE ALINAN MESAFE, TATMİN EDİCİ OLMAKTAN ÇOK UZAK”

Serbestleşme sürecinde bu yıl alınan mesafenin tatmin edici olmaktan çok uzak kaldığı savunulan raporda, telekom sektöründe sadece hizmete dayalı yetersiz seviyede bir rekabet sağlanabildiği, altyapıya dayalı rekabete ise hiç geçilemediği, şehir içi telefon hizmetinin sadece bir işletmeciden alınabildiği, ADSL'de yüzde 97 pazar payına sahip bir operatörün bulunduğu Türkiye'de, tekelin ortadan kalktığını ve serbestleşme sürecinin tamamlandığını söylemenin mümkün olmadığı ifade edildi.

Raporda, e-devlet Kapısı Projesinin gecikmeye devam ettiği, beklenen çıktıları vermediği görüşü belirtilerek, 2007 yılına ilişkin diğer değerlendirmeler şöyle sıralandı:

“TÜBİTAK'ın Ar-Ge desteği sağladığı projelerde, kendi enstitülerini desteklemesiyle ortaya çıkan haksız rekabet sürmektedir. Ayrıca, üniversite ve sanayi tarafından üretilen projelere TÜBİTAK desteği sağlamakta sorunlar yaşanmaktadır. Teknoparklar Kanununun, üniversiteleri adeta modern emlakçı konumundan çıkaracak gerçekten inovasyona dayalı, küçük kuluçka merkezleri halinde çalışabilecek konuma kavuşturacak bir içerikle güncelleştirilmesi için yapılan eleştiriler de bu süreçte ortadan kalkmamıştır.”

Bilişim'07 Değerlendirme Raporunda, 2007'nin, 2005 ve 2006 yılları gibi bilişim teknolojileri sektöründe beklenen projelerin başlatılmaya çalışıldığı, ancak çoğu kez hayata geçirilmesinde sıkıntılar yaşandığı bir yıl olduğu belirtildi.

YAPILMASI GEREKENLER...

Raporda, bilişim teknolojilerinin ülke ekonomisine katkısı göz önüne alınarak ekonominin sayısal dönüşümünde, kamu yönetimi kapsamında ele alınan yatırım, mali politika ve paranın yönetimi ile birlikte dördüncü ayak olacağının düşünülmesi, yeni gelişen bilişim teknolojileri alanında hükümetin ticari, süreçsel düzenlemeler ve vergi indirimi gibi konularda yatırımları desteklemesinin beklendiği vurgulandı.

Ulusal yazılımın, Türkiye'nin öncelikli ve stratejik sektörü ilan edilip sektöre özgü bir müsteşarlık kurularak yazılım üretimi ve ihracatının önünü açacak ulusal yazılım politikaları ve stratejilerinin, özel sektörle birlikte acilen belirlenmesi gerektiği kaydedilen raporda, yeni bir Bilişim Şurasının gündeme alınması gerektiği bildirildi.

Bilgisayar okur yazarlığını artırmak için çok hızlı hareket etmek gerektiğine işaret edilen raporda, “Ülkemizin, 21. yüzyılda etkin bir dünya gücü olarak var olabilmesi, hızla gelişen ve kendi teknolojilerini üreterek rekabetçi bir konuma gelen bir bilişim sektörü ile mümkündür. Bunun için devletimizin bilişim sektörünü stratejik sektör olarak tanımlaması ve ölçülebilir hedeflerini belirlemesi gerekmektedir” denildi.

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=7675018