Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Asgari Geçim İndiriminde Sigortalıların Çocuklarının Yaşını ve Eğitim Durumlarını Takip Ediyor musunuz? PDF Yazdır e-Posta
03 Nisan 2010

Image

Vergi iadesi uygulamasının kaldırılarak Asgari Geçim İndirimi uygulamasına geçileli yaklaşık iki yılı aşkın bir süre oldu.

I-GIRIŞ

Bu süre zarfında Asgari Geçim İndirimi için gerekli olan form ve bildirimleri sigortalılara imzalatılarak dosyalarımıza kaldırdık. Formlarda bir çok meslek mensubunun dikkatinden kaçan ve ilerleyen yıllarda cezalı bir durumla karşılaşılması kaçınılmaz olan bir durum ise sigortalıların eğitimini tamamlamış 18 yaşını dolduran çocuklarının Asgari Geçim İndiriminden faydalanmaya devam etmesidir.

II- ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNDE EĞİTİMLERİNİ TAMAMLAMIŞ 18 YAŞINDAN BÜYÜK ÇOCUKLAR


Asgari Geçim İndiriminden faydalanmak üzere yeni işe başlayan sigortalılara imzalatmış olduğumuz Aile Durumu Bildirimini personelin özlük dosyalarına kaldırıp arşivledik. Ancak burada birçok meslek mensubumuzun dikkatinden kaçan bir husus var. Çalışanların işe başladığı esnada ya da Asgari Geçim İndirimi uygulamasının başladığı dönemde 18 yaşını doldurmayan ya da 18 yaşını doldurduğu halde öğrenci olan çocukları için Asgari Geçim İndiriminden faydalandırdık. Oysa Aile Durum Bildirimlerinin alt kısmında 1 den başlayıp 6 ya kadar sıralanan özel açıklama bölümünün 5. maddesinde Gelir İdaresi biz meslek mensuplarını çok açık bir şekilde uyarmış. Bahsi geçen açıklamaların 5. Bölümünü aynen aktarıyorum.

“İndirimin uygulamasında “çocuk” tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dahil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları, “eş” tabiri ise, aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişileri ifade eder.”

III- SONUÇ


Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, sigortalıların 18 yaşını doldurmuş veya eğitimlerini tamamlamış çocuklarının Asgari Geçim İndiriminden faydalanamayacağı belirtilmektedir. Meslek mensupları olarak bizler, çalışanların Aile Durum Bildirimlerinin güncellenmesi veya Asgari Geçim İndirimi Tablomuzda bu hususun dikkatimizden kaçmayacağı bir şekilde takip edilmesi zorunluluğu bulunmaktadır.

Murat ÇELİK*
Yaklaşım
___________________________________

(*) İnşaat ve Şirketler Muhasebesi Uzmanı