Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KOBİ'lere 450 milyon liralık yeni hibe geliyor PDF Yazdır e-Posta
03 Nisan 2010

Image

Kabine'nin en genç isimlerinden Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, KOBİ'lere yönelik 450 milyon liralık yeni destek paketine başvuruların bu ay alınacağını açıkladı.

Hükümet, 24 ildeki kalkınma ajansları vasıtasıyla nisan ayının ortasından itibaren 450 milyon liralık kaynak aktaracak. Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler'i kapsayan desteğin kırsal kalkınmaya yönelik projelerde kullandırılacağını söyledi. Türkiye genelindeki bütün işletmelerin başvurusuna açık yeni destek paketinde, proje maliyetinin yarısını kalkınma ajansı karşılayacak.

Hükümetin finansman sorunu çeken ve rekabette zorlanan reel sektöre yönelik desteği devam ediyor. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) kredi kapısını açan ekonomi yönetimi projelere kaynak sağlıyor. Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, işletmelerin girişimciliğini geliştirmeye yönelik 450 milyon liralık kaynak ayırdıklarını bildirdi. Kalkınma ajansları tarafından nisan ayının ortasından itibaren teklif çağrılarının başlayacağını belirten Yılmaz, kırsal kalkınmaya yönelik projelerin destekleneceğini söyledi.

Genel bütçeden ayrılan kaynağın yıl sonuna kadar kullanılacağını aktaran Bakan Yılmaz, "Kredilerden Türkiye genelindeki tüm işletmelerimiz faydalanacak. Projelerin yüzde 50'si için KOBİ'ler finansman koyarken diğer yarısını da biz koyacağız. Kaldıraç etkisi ile yaklaşık 900 milyon liralık bir destek ortaya çıkacak." dedi. Zaman'a konuşan Bakan Yılmaz, kurulacak yatırım destek ofisleri ile yerli ve yabancı yatırımcının bütün bürokratik işlemlerinin takip edileceğini belirtti.

Toplam 26 ildeki kalkınma ajansları sadece işin parasal boyutu ile ilgilenmeyecek, kırsal alanda tarım dışı faaliyetler desteklenirken, kalkınmayı tamamlayacak sosyal ve kültürel programlar yürütülecek. Ajansları, "Sadece hibe dağıtılan yerler değil" diye tanımlayan Bakan Yılmaz, kurulacak yatırım destek ofisleri ile yerli ve yabancı yatırımcının bütün bürokratik işlemlerinin takip edileceğini aktardı.

Kabinenin genç ismi Cevdet Yılmaz'a Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), GAP, DAP, KOB ve TÜİK bağlı. Bakan Yılmaz, kalkınmaya ilişkin projelerini Zaman'a anlattı. ODTÜ'de bölümünü birincilikle bitiren Yılmaz, geçmişte yapılan kalkınma planlarında finansman boyutunun ortaya konulmadığını, bu nedenle bölgesel programların faydalı olamadığını düşünüyor. Yılmaz, "Kalkınma ajanslarında Türkiye'nin bütününü ele aldık. Sadece geri kalmış yöreler değil. Topyekûn kalkınma bütün yörelerimizin kalkınması ile olabilir." diyor. Ankara'dan bu işlerin takip edilmesini doğru görmeyen Yılmaz'a göre her yörenin kendine göre rekabet avantajları, yerel aktörleri devreye sokarak planlanmalı.

Kalkınma ajanslarının yeni bir açılım olduğunu aktaran Bakan Yılmaz, ajansların yönetim kurullarında illerin vali, belediye başkanı ve ticaret ve sanayi odası başkanlarının yer aldığını anlatıyor. 26 kalkınma ajansından yirmi dördünün kurulduğunu ifade eden Yılmaz, personel kalitesini yüksek tuttuklarına dikkat çekiyor.


http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=968930&title=de...